Україні та ЄС варто шукати нову модель взаємодії в аграрній галузі - Висоцький

Україні та ЄС варто шукати нову модель взаємодії в аграрній галузі - Висоцький

Ексклюзив
Укрінформ
Одне з ключових завдань переговорів про вступ України до Євросоюзу – узгодити компромісну модель взаємодії, яка поєднає переваги нашого і європейського агросекторів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав виконувач обов’язків міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Він пояснив, що структура й уклад сільськогосподарського виробництва в Україні та Європі суттєво відрізняються. Це останнім часом і призводило до непорозумінь з низкою європейських сусідів довкола експорту і транзиту нашої агропродукції.

«В Європейському Союзі історично склалися сталі «правила гри» в сільському господарстві, які об’єднані у спільній аграрній політиці - Common Agricultural Policy. Особливість цієї галузі у Європі в тому, що виробництво побудоване здебільшого на дрібнотоварному фермерстві. Український аграрний сектор має свою унікальну структуру. У нас є малі виробники, які виготовляють близько 10% усієї продукції, є середній сегмент з часткою приблизно у 65%, є й великий сегмент, де виробляється близько 25% агротоварів», - нагадав Висоцький.

При цьому український сільськогосподарський сектор, за його словами, демонструє ефективність і неабиякі стійкість та витривалість – навіть в екстремальних умовах війни. Тому одне з основних завдань та викликів, що чекають на нас у процесі переговорів, - знайти нову компромісну модель взаємодії. Просто адаптувати увесь аграрний сектор України, «перекроївши» його за лекалами ЄС, - неможливо та й непотрібно.

«Адже коли щось працює ефективно, треба сповна використовувати цей інструмент. Тож і дискусія буде більшою мірою про те, як знайти механізми, які б дозволяли поєднати сильні сторони українського аграрного сектору, вже напрацьовані інституційні зв’язки й історично сформовану модель Європейського Союзу, а далі рухатися разом та доповнювати одне одного в цій новій компромісній моделі», - вважає очільник Мінагрополітики.

Таке поєднання, на його думку, посилить конкурентні позиції України і Європи на світовому ринку.

«Ми маємо об’єднувати зусилля і планувати логістику та експортні постачання так, щоб конкурувати з основними гравцями глобальних продовольчих ринків як одна європейська родина. Для цього треба не протистояти одне одному, а об’єднуватись, рахувати вигоду й розуміти, що, приміром, має плисти з Марселя, що - з Амстердама, а що - з Одеси, аби ми були більш конкурентоспроможними на ринках Близького Сходу, Північної Африки, Південно-Східної Азії порівняно з іншими ключовими гравцями», - пояснив Висоцький.

Читайте також: Єврокомісія почала роз’яснювальні зустрічі з Україною про сільське господарство

Досягнути цього можна завдяки формуванню разом із європейськими партнерами спільних довгострокових планів, а також розподілу «обов’язків» та спеціалізації.

Як повідомлялося, найбільша і, за прогнозами, - одна з найскладніших частин переговорів про вступ України до ЄС, які стартували минулого тижня, - домовленості в аграрній галузі. Приблизно 40% стандартів і норм, які Києву доведеться узгодити із законодавством та правилами ЄС, стосуються сільського господарства і продуктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-