Як економити електроенергію - українцям дали поради

Як економити електроенергію - українцям дали поради

Укрінформ
Державна інспекція енергетичного нагляду України назвала основні правила ощадливого використання електроенергії.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт відомства.

Так, одним із правил є використання енергоефективної побутової техніки. Як пояснили в Держінспекції, побутові електроприлади мають спеціальне маркування від класу А до G. Найбільш енергоощадним є клас «А ++».

До менш енергоощадних належать: «А +», «А», «В», «С», «D», «G».

«Придбавши побутову техніку класу «А» або «А+», на 30-50% зменшиться споживання електроенергії навіть у порівнянні з приладами класу «В», – стверджують у відомстві.

Економити можна на освітленні. Зменшити споживання електроенергії вдасться, зокрема, завдяки енергоощадним лампам. Служать вони у 5-8 разів довше, ніж звичайні лампи розжарювання, електроенергії споживають у 10 разів менше.

Скоротити обсяги споживання електрики дозволить також встановлення світлорегуляторів і датчиків, які автоматично вимикають та вмикають освітлення за появи людини.

Для загального освітлення можна використовувати нейтральні білі лампи з колірною температурою 3000-4000К, тоді як для місцевого слід підбирати лампи з урахуванням функціональності. Приміром, створити затишок допоможе «тепле» світло (2500-3000К).

Для освітлення робочої зони кухні рекомендується використовувати лампи нейтрального білого світла (3500-4500К), які є яскравішими й мінімально спотворюють кольори. В обідній зоні краще розміщувати світильники з лампами теплого світла (до 3000К) – це зробить приміщення затишнішим.

У ванній кімнаті також рекомендується використовувати освітлення двох видів: для підсвічування дзеркал – 3000-4500К, а загальне освітлення – до 3000К.

Ще однією умовою ощадливого споживання електроенергії є правильна експлуатація холодильника. Зокрема, не можна встановлювати його біля газової плити й опалювальних приладів, а також там, де є пряме сонячне проміння.

У приміщенні, де холодильник стоїть, має бути оптимальний температурний режим: 18-20 градусів. Якщо температура повітря досягатиме 30 градусів тепла, він споживатиме вдвічі більше електроенергії.

Не рекомендується ставити в холодильник гарячу їжу.

Пральні й посудомийні машини варто використовувати в режимі повного завантаження. В іншому разі перевитрати електроенергії становитимуть 10-15%.

Заощадити електроенергію дозволить також правильна експлуатація електроплити. Зокрема, рекомендується використовувати посуд із рівним дном та діаметром, який дорівнює або трохи більший за конфорку (заощадиться 5-10 % електроенергії). Враховувати варто й те, що після вимкнення конфорка електроплити певний час продовжує виділяти тепло.

Читайте також: Україна у середу імпортує 28,5 тисячі МВт-годин електрики - Укренерго

Щоб економити електрику, слід також вимикати електроприлади, якщо ними ніхто не користується. Зокрема, вимикати світло, коли виходите з приміщення, не залишати електроприлади «в режимі сну».

«Наприклад, телевізори в режимі очікування споживають близько 1·кВт год. на місяць, музичні центри – в середньому 1 кВт год., DVD-плеєри – 0,5 кВт год., а комп’ютери – 3,6 кВт год», – пояснили у відомстві.

Сумарне енергоспоживання побутових електроприладів в режимі очікування («режим сну»), за даними Держінспекції, може досягати 350-400 кВт годин на рік.

Важливо також правильно експлуатувати кондиціонер й електрочайник. Перший слід вмикати лише за умови, що вікна та двері в приміщенні зачинені.

Воду в електрочайнику рекомендується кип'ятити не з запасом, а в такій кількості, яка необхідна в цей момент. Своєчасно слід видаляти накип. За його наявності чайник у 30 разів гірше проводить тепло.

Перед придбанням електричного бойлера рекомендується правильно розрахувати, скільки гарячої води вам потрібно для власних потреб, і в залежності від цього, вибрати об’єм та потужність пристрою.

Щоб заощадити електроенергію, слід вимикати бойлер, якщо протягом тривалого часу ним не користуєтесь: у режимі очікування такий пристрій автоматично вмикається для підігріву води.

Економити дозволить також правильне облаштування помешкання освітлювальними приладами. Так, у робочих зонах помешкання замість підвісних і настінних світильників рекомендується використовувати точкові.

«Точкове освітлення набагато економніше, ніж освітлення всього приміщення одночасно з центрального світильника», – зазначають у Держінспекції.

Наголошується, що для ефективності всіх вищевказаних правил дотримуватися їх потрібно щоденно.

Також у відомстві додали, що економити електроенергію можна за рахунок кольору стін: біла стіна відбиває 80% спрямованого на неї світла, темно-зелена – лише 15%, а чорна – лише 9%.

Втрати тепла через вікна можна зменшити за допомогою штор.

Запорукою економії енергоресурсів та збереження нормального мікроклімату в приміщення є якісна теплоізоляція в будівництві. Втрати енергії через холодні стіни, згідно з даними Держінспекції, становлять 40-70% від загальної потреби в теплі.

У відомстві підкреслюють, що енергозбереження передбачає не відмову від благ цивілізації чи обмеження власних потреб, а шлях раціонального використання енергоресурсів, отримання більшого обсягу корисної роботи електроприладів за рахунок тієї ж кількості електроенергії.

Як повідомляв Укрінформ, за даними голови правління Укренерго Володимира Кудрицького, після кожної ворожої атаки енергосистема України втрачає 1-2 одиниці генерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-