В ОП кажуть, що Росія заробляє на експорті нафти до $20 мільярдів на місяць

В ОП кажуть, що Росія заробляє на експорті нафти до $20 мільярдів на місяць

Укрінформ
Російський тіньовий танкерний флот, який сьогодні налічує близько 400 суден, можна зменшити, зокрема, посиливши природоохоронні вимоги.

\Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів радник керівника Офісу Президента Владислав Власюк, передає Укрінформ.

«Є ідея запровадити додаткові заходи, які пов’язані з відносно незначними бюрократичними моментами в плані перевезень, або з посиленням вимог в природоохоронному контексті. Тобто танкер, який везе нафту, потенційно небезпечний для навколишнього середовища, особливо той танкер, який перевозить російську нафту. Вони зазвичай не найкращої якості і не найновіші. Є танкери 70-х років побудови. І страховка у цих танкерів, скажімо так, не преміум-класу. Відповідно ризики для навколишнього середовища великі, багатьом країнам це не подобається», - розповів Владислав Власюк.

Він відзначив, що вже зараз наші партнери намагаються зменшити російський тіньовий танкерний флот, накладаючи санкції на конкретні судна.

«Станом на зараз близько 50 суден знаходяться під санкціями і відповідно позбавлені можливості брати участь у перевезенні російської нафти. Це один із кроків, але цього мало. Росія встигала знаходити заміну тим суднам, які «вибивали» санкціями», - сказав Власюк.

На його думку, запровадження нових природоохоронних чи інших обмежень буде ефективнішим.

«Ми якраз працюємо над посиленням вимог до транспортування російської нафти. Ми очікуємо зменшення перевезення російської нафти, яка коштує більше 60 доларів за барель», - акцентував радник керівника ОПУ.

Читайте також: Британія та країни ЄС посилять перевірки російського тіньового флоту - Bloomberg

«На експорті сирої нафти Росія заробляє від 15 до 20 млрд доларів на місяць. Якщо вдасться запровадити ті заходи, які ми обговорюємо з партнерами, то це буде, гадаю, мінус 5 мільярдів легенько», - запевнив Власюк.

Він також розповів, що 60% російської сирої нафти купують Індія та Китай. «Вони викручують росіянам руки і вимагають максимальні знижки, знаючи, що крім них, ніхто цю нафту не буде купувати. Але тим не менше, ми бачимо, що Індія та Китай максимально підняли обсяги закупівлі російської нафти порівняно з попередніми роками», - відзначив радник.

Він підкреслив, що метою роботи української команди зараз є те, щоб російську нафту купували за ціною не вище 60 доларів за барель.

«Якщо врахувати, що ціна на ринку зараз становить 90 доларів, то це непоганий мінус. Після цього, впевнений, почнемо діалог про зменшення цієї стелі (у 60 доларів — ред.). Міжнародна санкційна група не раз писала, що собівартість російської нафти становить 20 доларів за барель, і ми знижуватимемо price cap з 60 доларів максимально», - додав Владислав Власюк.

Як повідомляв Укрінформ, обмеження ціни на російські барелі було запроваджено наприкінці 2022 року, а верхня межа була встановлена країнами G7 на рівні 60 доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-