Єврокомісія отримала скаргу від Угорщини і Словаччини на санкції України проти «Лукойла»

Єврокомісія отримала скаргу від Угорщини і Словаччини на санкції України проти «Лукойла»

Укрінформ
Європейська комісія вивчає лист від міністрів закордонних справ Угорщини і Словаччини із скаргою на санкції, які Україна застосувала проти компанії «Лукойл», і припинення транзиту російської нафти через трубопровід «Дружба».

Наразі Єврокомісія не бачить негайних загроз для безпеки постачання нафти до ЄС, заявив під час брифінгу в Брюсселі речник Європейської комісії з питань сільського господарства й торгівлі Олаф Гілл, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми можемо підтвердити, що вчора виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс отримав лист від міністрів закордонних справ Угорщини і Словаччини щодо негативного впливу рішення України зупинити постачання від компанії «Лукойл» через нафтопровід «Дружба». Ми наразі вивчаємо зміст цього листа і збираємо більше інформації до прийняття рішення. На цей момент немає негайного шкідливого впливу від цього розвитку на безпеку постачання нафти до ЄС», - заявив речник.

Читайте також: Фіцо у розмові зі Шмигалем розкритикував санкції України проти російського «Лукойла»

Він зауважив, що Єврокомісія продовжує проводити уважний моніторинг ситуації в межах Координаційної групи з нафти і перебуває у тісному контакті як з владою Угорщини і Словаччини, так і з урядом України.

«Єврокомісія готова допомогти країнам-членам у пошуку рішення разом з Україною<…> Хочу зазначити, що у такого роду процедурах лише Європейський Союз, а не окремі країни члени, тобто лише Європейський Союз, який представлений Європейською комісією, може ініціювати будь-які подальші дії або процедури. Наразі ми вивчаємо зміст цього листа, з’ясовуємо деталі щодо дій України і після цього будемо приймати рішення, які кроки здійснювати далі», - сказав Гілл.

Читайте також: Угорщині без російської нафти загрожує паливна криза - Politico

Він повідомив, що Словаччина і Угорщина запросили Єврокомісію провести зустріч Комітету з торговельної політики, і така зустріч відбудеться цієї середи. Це надасть можливість подальшого обговорення цієї справи, а також для отримання ширшої інформації з метою оцінки фактів, перш ніж Єврокомісія ініціюватиме подальші дії.

Як повідомлялося, Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від свого ключового постачальника «Лукойл» після того, як у червні Україна запровадила заборону на транзит ресурсів російської енергетичної компанії через свою територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-