Що буде з інфляцією до кінця року: новий прогноз від Нацбанку

Що буде з інфляцією до кінця року: новий прогноз від Нацбанку

Укрінформ
Після тривалого періоду зниження інфляція в травні відновила зростання, а в червні пришвидшилася до 4,8% у річному вимірі. За оновленим прогнозом НБУ, на кінець року інфляція залишатиметься помірною - 8,5%.

Про це на брифінгу повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Пишний зазначив, що основний ціновий тиск посилювався через збільшення витрат бізнесу на оплату праці й електроенергію, тому базова інфляція (5% рік до року в червні) була прогнозована Нацбанком.

«Така інфляційна траєкторія була лише незначно нижчою за прогноз НБУ. Нижча, ніж очікувалося, динаміка цін на продукти харчування компенсувала суттєвіше підвищення тарифів на електроенергію для домогосподарств», - повідомив він.

За словами голови Нацбанку, попередні оцінки інфляції підтверджують подальше її прискорення, а вже в наступному році – початок зниження.

Такий прогноз обумовлений подальшим збільшенням витрат бізнесу, підвищенням акцизів, а також вичерпанням минулорічних урожаїв і негативним впливом літньої посухи на цьогорічну врожайність.

Зважена процентна та валютно-курсова політика НБУ та послаблення зовнішнього інфляційного тиску дадуть змогу сповільнити інфляцію вже у 2025 році - до 6,6%.

Читайте також: Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 13%

«Водночас (у 2024 році - ред.) інфляція залишатиметься помірною - 8,5% на кінець року за оновленим прогнозом НБУ. Цьому, зокрема, посприяють заходи НБУ із захисту гривневих доходів і заощаджень населення від інфляції та забезпечення стійкості валютного ринку», - зауважив очільник Нацбанку.

Він додав, що стримувальний вплив на ціни матиме й подальша дія мораторію на підвищення житлово-комунальних тарифів на газ, опалення та гарячу воду.

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2024 року інфляція на споживчому ринку України порівняно із травнем становила 2,2%.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-