Обсяги касових оборотів банків зросли - НБУ

Обсяги касових оборотів банків зросли - НБУ

Укрінформ
У першому півріччі 2024 року обсяги касових оборотів банків зросли у порівнянні з аналогічним періодом минулого року завдяки економічній активності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ в Фейсбук.

«Обсяг надходжень готівки до кас банків за січень – червень цього року становив 1 307,6 млрд грн. Це на 9,5% більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Видача готівки з кас банків за перше півріччя 2024 року також збільшилася (на 12,6%) та становила 1 342,9 млрд грн», - йдеться у повідомленні.

Це зумовлено відновленням економічної активності, чому сприяло, зокрема, підвищення заробітних плат та соціальних виплат населенню, збереження стабільної ситуації на валютному ринку, помірна інфляція.

«Водночас на збільшення обсягів видачі готівкової гривні з кас банків вплинуло бажання населення сформувати певний запас готівки, яка в умовах впровадження графіків відключення електроенергії залишається доступним та швидким платіжним інструментом для здійснення роздрібних операцій», - зазначили в Нацбанку.

Найбільші обсяги готівки з кас у першому півріччі 2024 року банки традиційно видавали (% від загального обсягу видатків): за операціями клієнтів з використанням платіжних карток (85,1% від загального обсягу видатків);

для підкріплення операторів поштового зв’язку (4,0% від загального обсягу видатків);

для придбання іноземної валюти в клієнтів (3,2% від загального обсягу видатків).

Водночас, найбільшими джерелами надходжень готівки до кас банків були (% від загального обсягу надходжень): торговельна виручка (31,8% від загального обсягу надходжень); операції клієнтів з використанням платіжних карток (23,6% від загального обсягу надходжень); надходження від продажу іноземної валюти (17,6% від загального обсягу надходжень);

виручка від усіх видів послуг (13,0% від загального обсягу надходжень).

"Обсяги касових оборотів банків (як за надходженнями, так і видатками) за перше півріччя 2024 року перевищують в середньому майже на 14% показники першого півріччя довоєнного 2021 року, що також свідчить про поступове відновлення економічної активності", - акцентували в НБУ.

Читайте також: Нацбанк поліпшив прогноз економічного зростання на цей рік - до 3,7%

Як повідомляв Укрінформ, у готівковому обігу України станом на 1 липня 2024 року перебувало 800,9 млрд грн, це на 36,5 млрд грн або на 4,8% більше, ніж на початок року (на 01.01.2024 – 764,4 млрд грн).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-