Нацбанк поліпшив прогноз економічного зростання на цей рік - до 3,7%

Нацбанк поліпшив прогноз економічного зростання на цей рік - до 3,7%

Укрінформ
Попри дефіцит електроенергії та менші порівняно з попереднім роком врожаї, НБУ дещо поліпшив прогноз економічного зростання на цей рік – до 3,7%.

Про це на брифінгу сказав голова Національного банку України Андрій Пишний, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Попри дефіцит електроенергії та менші порівняно з попереднім роком врожаї, НБУ навіть дещо поліпшив прогноз економічного зростання на цей рік – до 3,7%. Це зумовлено кращими результатами І кварталу та очікуваним розширенням бюджетних стимулів, а також розбудовою розподіленої генерації, у тому числі за підтримки масштабних програм кредитування», - зауважив Пишний.

За його словами, поступова нормалізація умов функціонування економіки, збереження м’якої фіскальної політики разом із розбудовою експортних шляхів і пожвавленням зовнішнього попиту сприятимуть пришвидшенню темпів зростання реального ВВП до 4-5% у 2025–2026 роках.

Читайте також: Що буде з інфляцією до кінця року: новий прогноз від Нацбанку

Базовий сценарій прогнозу передбачає збереження значних обсягів зовнішнього фінансування України. Однак, поволі скорочуватиметься в міру того, як зростатиме внутрішня спроможність країни покривати видатки бюджету власними ресурсами.

У Нацбанку очікують, що міжнародні партнери нададуть Україні близько 38 млрд дол. пільгових кредитів і грантів у поточному році. Щодо наступного року, очікується, що ця сума становитиме не менше 31 млрд дол.

Такі обсяги зовнішніх надходжень разом із збільшенням внутрішніх залучень дадуть змогу профінансувати значний дефіцит бюджету – близько 23% ВВП у 2024 році та 18% у 2025 році.

Як повідомляв Укрінформ, на початку липня Мінекономіки прогнозувало зростання ВВП на рівні 3,5%.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-