Європа та Азія: з якими державами цьогоріч Україна укладе й оновить угоди про ЗВТ

Європа та Азія: з якими державами цьогоріч Україна укладе й оновить угоди про ЗВТ

Ексклюзив
Укрінформ
Україна готується ближчим часом затвердити та оновити кілька угод про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з країнами Європи і Азії.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка.

Одне з першочергових завдань, за його словами, - завершення формування у Чорноморському регіоні інтегрованого торговельного простору. Для цього важливо розвивати партнерство з Румунією та якнайшвидше імплементувати угоду про ЗВТ з Туреччиною.

«Коли ми ратифікуємо цей документ, всі країни Чорноморського басейну, за винятком Росії, будуть поєднані в одну систему правил походження, з єдиним сертифікатом походження. Це означає надійніші ланцюги постачань, краще порозуміння. І тоді буде інакша ситуація з продовольчим забезпеченням Африки та Південно-Східної Азії», - пояснив посадовець.

При цьому у варіанті угоди, який зараз «на столі», потенційні ризики, про які раніше говорили деякі українські політики та представники бізнесу, за його оцінками, мінімізовано.

Читайте також: Експорт переробленої продукції зростає швидше, ніж постачання сировини - Качка

«Бачимо, що українському бізнесові ця угода потрібна. Свого часу багато моїх друзів, депутатів, підприємців з осторогою ставилися до перспектив укладання угоди, говорячи про певні ризики для української сторони. Всі їхні побоювання враховано», - запевнив Качка.

Остаточна фіналізація домовленостей, за його словами, – питання найближчих тижнів.

В Україні також очікують на підписання до кінця року угоди про вільну торгівлю з Об’єднаними Арабськими Еміратами. Торговий представник нагадав, що з початком масштабної російської агресії багато тамтешніх торговців перестали працювати з Україною, але зараз торгівля повертається, є обопільна зацікавленість в нарощуванні її обсягів.

Читайте також: Переговори про вступ до ЄС: Україна почала консультації про інтеграцію економіки

«У планах також оновлення торговельної угоди з Норвегією, Швейцарією та Ісландією, країнами Європейської асоціації вільної торгівлі. Угода була укладена півтора десятиліття тому і потребує актуалізації, надання більшого доступу на ринки, особливо аграрної продукції. Треба оновити угоду із Чорногорією, як ми це зробили з Північною Македонією, а також з іншими балканськими країнами. Плануємо переговори з країнами Середземномор’я: можливо - з Тунісом, Ліван зацікавлений у співпраці з Україною», - продовжив Качка.

Таким чином, за його словами, буде завершено проєкт формування максимально відкритого простору торгівлі у Середземному морі для українських товарів.

Триває також діалог Києва з країнами Тихоокеанського регіону в межах угоди Транстихоокеанського партнерства (CPTPP). Наприклад, Україні цікаво оновити угоду про взаємний захист інвестицій з Японією, аби додати до неї торговельну складову.

Читайте також: Україна і ОАЕ завершили переговори про всеосяжне економічне партнерство і підписали заяву

«І таких - «не глобальних», на перший погляд, але важливих, послідовних дій - до кінця року буде досить багато. Адже наша стратегія - поступове покращення доступу на всі ключові для України ринки, - і надалі залишається актуальною», - підсумував Качка.

Як повідомлялося, минулого тижня Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Документ ще має ратифікувати український парламент. Угоду підписали 3 лютого 2022 року. Очікується, що завдяки зоні вільної торгівлі товарообіг між двома країнами за короткий час зросте з нинішніх $7,3 млрд щонайменше до $10 млрд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-