Ціна на газ у Європі зросла до найвищого значення з грудня минулого року

Ціна на газ у Європі зросла до найвищого значення з грудня минулого року

Укрінформ
Ціна на природний газ у Європі зросла у п'ятницю до 40,58 євро за мегават-годину (МВт-год.), що є найбільшим значенням із грудня 2023 року.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на АРА.

«Ціна на європейський природний газ у п'ятницю продовжила тенденцію до зростання останніх тижнів. На початку торгів ціна газу на біржі в Амстердамі зросла до 40,58 євро/МВт-год. Це - найвища ціна з грудня минулого року», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з початку тижня ціна на європейський природний газ зросла більш як на 6%. За експертними оцінками, причиною зростання ціни є останній розвиток подій у загарбницькій війні РФ проти України і, зокрема, події в Курській області.

«Під час просування через російський кордон українські війська взяли під свій контроль принаймні частково місто Суджа, а отже, ймовірно, і вимірювальну станцію важливого газопроводу до Західної Європи», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Між Росією та Китаєм виникли розбіжності щодо ціни на газ - FT

Зазначається, що через Суджу проходить транзит російського природного газу через Україну до Словаччини та Австрії. У 2023 році цим маршрутом до ЄС було транспортовано 14,6 млрд кубометрів природного газу.

«Основною причиною зростання цін в останні дні є побоювання короткострокового припинення російських трубопровідних поставок до ЄС через Україну», - вважає експерт із сировинних товарів Барбара Ламбрехт із Commerzbank.

Читайте також: У Євросоюзі зросли ціни на газ через повідомлення про бої у Курській області РФ

Як повідомлялося, у 2022 році після повномасштабного вторгнення РФ в Україну ціна на газ у Європі тимчасово піднялася до рекордно високого рівня - понад 300 євро/МВт-год.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-