Невеликі китайські банки відмовилися приймати платежі з Росії - ЗМІ

Невеликі китайські банки відмовилися приймати платежі з Росії - ЗМІ

Укрінформ
Невеликі регіональні банки Китаю почали відмовлятися приймати платежі з Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Moscow Times.

Ще у травні-червні локальні кредитні організації працювали з російським бізнесом і «платежі йшли більш-менш стабільно», але з 20 липня розрахунки фактично призупинено, зазначила гендиректор імпортера Atvira Катерина Кизевич.

За словами комерційного директора компанії «Імпая Рус» Олексія Разумовського, приймати прямі трансакції з Росії відмовляються більше 98% китайських банків. Це може призвести до проблем із постачанням товарів до Росії та зростання цін, попередив Разумовський.

Регіональні банки Китаю, орієнтовані насамперед на внутрішній ринок, були «запасним аеродромом» для компаній з Росії «кілька місяців поспіль», зазначив засновник Anderida Financial Group Олексій Тараповський. Тепер, за його словами, російський бізнес намагається проводити розрахунки через треті країни.

За останні три тижні кількість заявок у діючих платіжних агентів, які проводять трансакції через треті країни, зросла в кілька разів, підтвердив гендиректор АТ «Перша група» Олексій Порошин. За його даними, найчастіше компанії з Росії надсилають платежі до Китаю через гонконгські банки, але деякі китайські кредитні організації відмовляються працювати з ними.

Також є можливість переказувати кошти через філії російських банків у Китаї, але вони продають клієнтам юані за курсом Центробанку РФ із надбавкою 5%, зазначає Кизевич. Крім того, багато китайських компаній не приймають гроші з філій російських фінорганізацій, пояснив Розумовський.

Читайте також: До Росії в обхід санкцій ввезли мільярди доларів та євро готівки - Reuters

Як повідомлялося, ситуація з російськими платежами до Китаю різко змінилася у грудні 2023 року, коли президент США Джо Байден підписав указ про вторинні санкції, у тому числі проти іноземних банків, за допомогу з угодами підсанкційним особам та з постачанням російському ВПК. Після цього великі китайські банки перестали приймати платежі із Росії, зокрема у юанях. У липні стало відомо, що фінансові організації Китаю негласно ділять юань на «чистий» і «брудний», тобто той, що має відношення до Росії. З останнім китайські банки вважають за краще не працювати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-