До Росії в обхід санкцій ввезли мільярди доларів та євро готівки - Reuters

До Росії в обхід санкцій ввезли мільярди доларів та євро готівки - Reuters

Укрінформ
Близько 2,3 мільярда доларів і євро купюрами було відправлено до Росії відтоді, як США та ЄС ввели заборону на експорт своїх банкнот туди у березні 2022 року після російського вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на митні дані, передає Укрінформ.

Ці дані, про які не повідомляли раніше, свідчать про те, що Росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки. Це, як пише Reuters, дозволяє припустити, що долари та євро залишаються корисними інструментами для торгівлі та подорожей, навіть попри те, що Москва прагне зменшити свою залежність від них.

Митні дані, отримані від комерційного постачальника, який реєструє та узагальнює інформацію, свідчать, що готівка перевозилася до Росії з ОАЕ та Туреччини, які не запровадили обмежень на торгівлю з Росією. Країна походження більш ніж половини загальної суми не була вказана у документах.

Читайте також: Глава МЗС Литви - про санкції проти «простих» росіян: «Лікувати» потрібно не лише Путіна

У грудні уряд США пригрозив штрафними санкціями фінансовим установам, які допомагають Росії обходити санкції, і запровадив обмеження проти компаній з третіх країн протягом 2023 і 2024 років.

Китайський юань обігнав долар і став найбільш продаваною іноземною валютою в Москві, хоча значні проблеми з платежами зберігаються.

Росія почала називати долар і євро «токсичними» у 2022 році, оскільки масштабні санкції відрізали їй доступ до світової фінансової системи, що ускладнило платежі та торгівлю. Близько 300 млрд доларів валютних резервів Банку Росії у Європі було заморожено.

Документи свідчать про сплеск імпорту готівки безпосередньо перед повномасштабним вторгненням Росії. У період з листопада 2021 року по лютий 2022 року в РФ було ввезено банкнот доларів і євро на суму 18,9 мільярда доларів, тоді як за попередні чотири місяці – лише 17 мільйонів доларів.

За словами керівника практики міжнародної торгівлі та національної безпеки американської юридичної фірми Buchanan Ingersoll & Rooney Деніела Пікарда, сплеск поставок перед вторгненням свідчить про те, що деякі росіяни хотіли убезпечити себе від можливих санкцій.

Читайте також: Україна приєдналася до санкцій ЄС проти Ірану за військову допомогу Росії

Центральний банк РФ швидко обмежив зняття готівкової іноземної валюти фізичними особами після вторгнення в Україну, намагаючись підтримати рубль. Зазначається, що з лютого 2022 року до кінця 2023 року з Росії було вивезено лише 98 мільйонів у доларах і євро. Приплив іноземної валюти, навпаки, був значно вищим.

За даними митних записів та джерела, знайомого з транзакціями, більше чверті з 2,27 млрд доларів у банкнотах було імпортовано банками, більша частина з них була використана як оплата за дорогоцінні метали.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що тиск на Росію за розв'язану нею проти України війну має посилюватися настільки, щоб вона не могла обходити санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-