Приріст депозитів відновився - Нацбанк

Приріст депозитів відновився - Нацбанк

Укрінформ
Динаміка приросту коштів фізосіб у банківській системі відновила зростання після зниження темпів у липні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ в Фейсбуці.

Зазначається, що гривневі кошти клієнтів у банках, включно з коштами бізнесу, за липень зросли на 0,3%, а обсяги ліквідності банківської системи залишаються на рекордно високому рівні.

«Короткочасне зниження в липні обсягу гривневих коштів населення на рахунках у банках на початку серпня змінилося приростом коштів у банках та не вплинуло на фінансову стабільність і ліквідність банківської системи», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: У Нацбанку очікують, що інфляція знизиться у наступному році

У Нацбанку зауважили, що обсяги залишків гривневих коштів фізичних осіб за перший тиждень серпня не лише повністю відновилися після зниження за липень на 1,2%, а й додатково збільшилися.

Станом на 9 серпня ці залишки перевищують: на 0,7% (5,1 млрд грн) – показник на початок липня; на 7% (50 млрд грн) – показник на початок року; на 80,9% (340,1 млрд грн) – показник на початок повномасштабного вторгнення.

НБУ також проаналізував фактори, що призвели до ситуативного зменшення банківських вкладів населення в липні, до основних причин віднесено: сезонність - люди традиційно витрачають більше влітку через відпустки; купівлю альтернативних джерел енергії через перебої з електропостачанням; підвищений попит на іноземну валюту через тимчасове послаблення гривні; збільшення інвестицій у державні облігації (ОВДП).

Читайте також: Нацбанк і надалі зберігатиме стійкість на валютному ринку - Пишний

У Нацбанку наголошують, що не варто розглядати ці зміни як масовий відтік коштів з банківської системи, адже валютні заощадження населення в банках за липень навіть зросли на 0,1%, а інвестиції в ОВДП збільшилися на 9%.

Як повідомляв Укрінформ, за результатами липневого опитування про банківське фондування, банки фіксували приплив депозитів у II кварталі і прогнозували їх збільшення у III кварталі 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-