Україна отримала €4,2 мільярда траншу від Євросоюзу

Україна отримала €4,2 мільярда траншу від Євросоюзу

Оновлено
Укрінформ
Україна отримала 4,2 млрд євро від Європейського Союзу в межах програми Ukraine Facility. Кошти спрямують на соціальну та гуманітарну сфери.

Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Україна отримала 4,2 млрд євро від Європейського Союзу в межах програми Ukraine Facility. Уряд направить ці кошти на соціальні програми, гуманітарну сферу та інші важливі бюджетні програми. Військові видатки ми продовжуємо фінансувати виключно за рахунок власних ресурсів", - поінформував він.

Читайте також: Україна залучила від партнерів понад $93 мільярди бюджетної підтримки з лютого 2022 року

Шмигаль зауважив, що від початку року ЄС надав Україні вже понад 12 млрд євро бюджетної підтримки. Прем'єр-міністр наголосив, що уряд продовжує впроваджувати реформи, які є важливими для стійкості України, її розвитку та майбутнього.

Читайте також: Рада ЄС схвалила надання Україні €4,2 мільярда траншу

"Європейські партнери підтримують ці зусилля. До кінця року ми очікуємо отримати ще один транш допомоги. Дякуємо ЄС за солідарність із Україною в нашій боротьбі за свободу та незалежність", - додав він.

Як зазначила пресслужба Міністерства економіки України в Телеграмі, 4,2 млрд євро від Європейського Союзу були отримані за виконання всіх індикаторів ІІ кварталу цього року.

Наступний транш сумою 4 млрд євро Україна зможе отримати у разі виконання наступних індикаторів Плану України в ІІІ кварталі 2024 року.

Читайте також: Уряд готує на вересень перелік інвестиційних проєктів у 2025 році

У заяві Європейської комісії з приводу перерахування майже 4,2 млрд євро наголошується, що після розгляду платіжного запиту, поданого Україною, Рада ЄС схвалила оцінку ЄК щодо того, що Україна задовільно виконала дев'ять індикаторів реформ, пов'язаних з першим черговим щоквартальним платежем.

Ці умови, що охоплюють управління державними фінансами, управління державними підприємствами, бізнес-середовище, енергетику та розмінування, були викладені в Плані України (Ukraine Plan).

«Сьогоднішній платіж слідує за першими платежами, здійсненими в рамках програми, а саме 6 млрд євро у вигляді проміжного фінансування та 1,9 млрд євро у вигляді попереднього фінансування, і є свідченням швидкої реалізації Плану України», – наголошується у заяві.

У Єврокомісії додали, що протягом 2024-2027 років у рамках механізму Ukraine Facility буде надано до 50 млрд євро у вигляді грантів та кредитів для підтримки зусиль України, спрямованих на підтримку макрофінансової стабільності, сприяння короткостроковому відновленню, а також на відбудову та модернізацію під час реалізації ключових реформ, необхідних для вступу до ЄС.

Читайте також: Пишний обговорив із представниками МВФ підготовку до перегляду програми EFF

Фінансування на підтримку Плану України залежить від виконання попередньо погоджених щоквартальних індикаторів реформ та інвестицій, затверджених Радою ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство фінансів України залучило від міжнародних партнерів понад 93 млрд доларів бюджетної підтримки з лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-