На Запорізькій АЕС попередили МАГАТЕ про можливий демонтаж градирні після пожежі

На Запорізькій АЕС попередили МАГАТЕ про можливий демонтаж градирні після пожежі

Укрінформ
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) зазначає, що на Запорізькій АЕС допускають можливість демонтажу градирні після пожежі 11 серпня.

Про це повідомляється на сайті агентства, передає Укрінформ.

У повідомленні сказано, що представники ЗАЕС поінформували команду МАГАТЕ про необхідність оцінити вплив пожежі на структурну цілісність градирні № 1 і допустили, що може виникнути потреба в її демонтажі.

У МАГАТЕ зауважили, що місія продовжила вивчати пошкодження градирні з метою встановити причину виникнення пожежі.

Читайте також: Росіяни не допустили експертів МАГАТЕ всередину градирні ЗАЕС - Міненерго

"З міркувань безпеки команда спостерігала з рівня землі, як персонал ЗАЕС знімав на відео і фотографував наслідки пожежі на внутрішній частині башти від рівня розподілу водяного сопла, висота якого – приблизно 10 метрів. Фотографії і відеоматеріали були негайно показані команді", - зауважили в агентстві.

Докази засвідчують, що пожежа розпочалася не біля основи градирні, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

«На фотографіях і відеокадрах із внутрішньої частини градирні команда виявила уламки, що свідчать про значну пожежу, і помітила темні сліди від вогню по всій внутрішній поверхні бетонних стін, що піднімаються від рівня розподільної форсунки. Сторонніх предметів або матеріалів не було видно», - заявили у МАГАТЕ.

Читайте також: Викидів радіоактивних речовин на ЗАЕС не зафіксували - Міненерго

Команда попросила про доступ до другої градирні, щоб оглянути конструкції всередині і визначити подібні матеріали і технічні характеристики, які могли бути присутніми в градирні № 1 до пожежі. Однак команду негайно супроводили у безпечне місце через сигнал повітряної тривоги.

«Доступ до рівня розподілу водяних форсунок був би важливим для команди, щоб краще зрозуміти події та інші відповідні обставини. Агентство продовжуватиме наполягати на цьому», - сказав Гроссі.

Як повідомлявлося, ввечері 11 серпня російські військові влаштували пожежу в градирні на території захопленої ними Запорізької АЕС.

Експерти МАГАТЕ 12 серпня прозвітували про огляд пошкодженої внаслідок пожежі градирні на Запорізькій АЕС, однак не змогли визначити причину займання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-