Експерти МАГАТЕ не змогли визначити причину пожежі на ЗАЕС

Експерти МАГАТЕ не змогли визначити причину пожежі на ЗАЕС

Укрінформ
Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у понеділок прозвітували про огляд пошкодженої внаслідок пожежі градирні на Запорізькій АЕС, однак не змогли визначити причину займання.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі щодо ситуації в Україні.

Гроссі поінформував, що на основі спостережень команда агентства дійшла висновку про малоймовірне виникнення пожежі біля основи градирні. Під час візиту експертів до градирні було встановлено, що пошкодження, швидше за все, було зосереджено у внутрішній її частині на рівні розподілу водяних форсунок, розташованому на висоті близько 10 метрів.

Команда помітила обгорілі ділянки у внутрішньому обладнанні вище, біля рівня розподілу водяних форсунок. Експерти також побачили краплі обгорілого пластику і фрагменти бетону, розкидані по басейну з холодною водою. Фахівці вважають, що краплі пластику схожі на розплавлену пластикову сітку, яка випала з вогню.

«Під час обходу не було виявлено ні залишків шин, ні залишків безпілотника. Наразі команда не змогла зробити остаточні висновки на основі отриманих даних і спостережень», – йдеться у заяві.

Читайте також: Місія МАГАТЕ бачила темний дим і чула вибухи перед пожежею на ЗАЕС

Крім цього, команда експертів МАГАТЕ підтвердила, що немає значних ознак пошкодження, уламків, попелу або сажі біля основи градирні.

Агентство продовжить загальний аналіз після проведення додаткового огляду і отримання доступу до рівня розподілу водяних форсунок і басейну з холодною водою.

Читайте також: Викидів радіоактивних речовин на ЗАЕС не зафіксували - Міненерго

Як повідомлялося, ввечері 11 серпня росіяни з незрозумілою метою влаштували пожежу в градирні на території захопленої ними Запорізької АЕС.

Зранку 12 серпня начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що пожежа на Запорізькій атомній станції припинилась.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-