«Росатом» отримує сотні мільйонів доларів через свою дочірню компанію в Нідерландах - ЗМІ

«Росатом» отримує сотні мільйонів доларів через свою дочірню компанію в Нідерландах - ЗМІ

Укрінформ
Російський «Росатом» використовує дочірню компанію в Нідерландах Uranium One Cooperative для отримання сотень мільйонів доларів прибутків, і поки що Європа не готова запроваджувати санкції проти ядерного сектору РФ.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в недільній публікації місцевого медіаресурсу NOS, який посилається на нещодавно опублікований річний звіт дочірньої компанії.

Зазначається, що Росія отримує вигоду від залежності Європи навіть під час війни з Україною. Через цю залежність західні уряди поки що не наважуються накласти санкції на державну компанію «Росатом», яка керує захопленою Запорізькою АЕС.

Через свою нідерландську дочірню фірму «Росатом»бере активну участь у видобутку ядерної сировини в Казахстані й Танзанії.

Читайте також: Британія збудує перший у Європі завод з виробництва палива для АЕС нового покоління

З цих країн виторг надходить до Нідерландів, а потім переправляється до Росії. У 2022 році Uranium One Cooperative отримала 240,6 млн доларів прибутку. Десятки мільйонів з них були перераховані материнській компанії у РФ.

Торгівля ураном та інші види діяльності також щороку приносять російській державній скарбниці чималу суму грошей. Згідно з річним звітом, «Росатом» у 2022 році сплатив понад 291 млрд рублів (3,1 млрд євро) податків.

Попри цей грошовий потік до РФ, «Росатом» залишається захищеним від санкцій з боку Європи, оскільки ядерний сектор на Заході не може обійтися без компанії, яка охоплює 35% ринку збагаченого урану у світі.
Читайте також: «Росатом» має бути під санкціями як виробник ядерної зброї, якою РФ шантажує світ – експерт
Крім того, від російських поставок ядерного палива залежать старі радянські АЕС (типу ВВЕР) у Чехії, Словаччині, Болгарії, Угорщині та Фінляндії.

Європейський імпорт ядерного палива з Росії минулого року подвоївся. Зокрема, Словаччина й Чехія значно наростили закупівлю, імовірно, в очікуванні майбутніх санкцій.

Тим часом з Вашингтона від обох партій дедалі гучніше лунають заклики до запровадження санкцій проти ядерного сектору РФ. Самі Штати заборонять імпорт російського урану з 2028 року.

Як передавав Укрінформ, "Росатом", який має іноземні замовлення на 140 млрд доларів, залишається однією із фінансових опор путінського режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-