Євросоюз поновлює мита на імпорт українського меду

Євросоюз поновлює мита на імпорт українського меду

Укрінформ
У вівторок, 20 серпня, Європейська комісія повторно запровадила тарифні квоти на український мед, заявивши, що обсяги безмитного імпорту меду перевищили встановлений ліміт.

Про це повідомляє Euronews, передає Укрінформ.

Виконавча влада ЄС оголосила, що експорт меду з України досяг встановленого ліміту, що призвело до запровадження «екстреного гальма».

Максимальний обсяг імпорту для цього продукту на весь 2024 рік становить 44, 417 тис. т, що відповідає середньому обсягу з другої половини 2021 року до 2023 року. Але, за даними Єврокомісії, імпорт меду з України вже зараз перевищує ці обсяги.

Тож відзавтра український мед, що імпортується країнами Євросоюзу, підпадає під тарифні квоти Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) між Україною та ЄС від 2016 року.

«Додатковий імпорт буде обкладатися митами в режимі найбільшого сприяння», - йдеться в пресрелізі.

Виконавча влада ЄС повідомила, що з 1 січня 2025 року по червень 2025 року до меду застосовуватиметься нова тарифна квота у розмірі 18,507 тис. т.

На сьогодні м'ясо птиці та кукурудза є єдиними чутливими товарами, експорт яких з України до ЄС іще не перевищив встановлених лімітів, але близький до цього.

Як повідомляв Укрінформ, із 5 червня 2024 року запрацювали оновлені правила безмитної та безквотної торгівлі українською агропродукцією з ЄС, що діятимуть рік. На експорт деяких агропродуктів встановлені квоти з розрахунку середнього показника імпорту з України до ЄС за другу половину 2021 року та 2022 - 2023 роки. Йдеться про курячі яйця, курятину, цукор, овес, кукурудзу і мед.

Читайте також: Європарламент ухвалив нові правила щодо походження меду та боротьби з його фальсифікацією

Європейський Союз із 2 липня знову запровадив тарифні квоти з Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) на імпорт яєць та цукру з України.

Такі заходи як «екстрене гальмо» застосовуються, якщо обсяги імпорту досягли середньорічного показника, зафіксованого в період із 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.

Фото: Shutterstock/Wirestock Creators

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-