Рада ухвалила закон, що наближає Україну до повного застосування митного законодавства ЄС

Рада ухвалила закон, що наближає Україну до повного застосування митного законодавства ЄС

Укрінформ
Верховна Рада 22 серпня ухвалила в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо імплементації деяких положень Митного кодексу Європейського Союзу» (реєстр. № 10411), чим фактично завершила впровадження основної частини митного права ЄС (EU acquis) у законодавство України.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів, передає Укрінформ.

За документ проголосували 293 народних депутати.

«Прийняття законопроєкту має на меті надати можливість вітчизняному бізнесу вчасно адаптуватися до оновлених правил у сфері зовнішньоекономічної діяльності та здійснити «м’який» перехід від чинного до нового Митного кодексу України, який буде вже буде повністю відповідати Митному кодексу ЄС», зазначив заступник міністра фінансів з питань євроінтеграції Юрій Драганчук.

Очікується, що наступними великими змінами до митного законодавства України стане ухвалення вже нового Митного кодексу України, який повністю ґрунтуватиметься на Митному кодексі ЄС.

Серед основних змін, запропонованих законопроєктом, - запровадження концепції митного представництва, аналогічної тій, що функціонує в країнах ЄС; здійснення поступового переходу підприємств на систему авторизацій, аналогічну європейській; запровадження європейської моделі типів митних складів та розширення переліку дозволених на них операцій.

Також розширено можливості для авторизованих економічних операторів (АЕО) підтверджувати достатність свого фінансового стану та запроваджено європейський підхід щодо застосування митних режимів.

Читайте також: В Україні запровадили автоматизовану систему митного оформлення в усіх пунктах пропуску на кордоні

Для посилення антикорупційної складової в митних органах закон передбачає запровадження двох ключових заходів: оприлюднення на офіційному вебсайті Держмитслужби знеособлених текстів рішень за результатами розгляду скарг протягом трьох днів з дати їх прийняття, а також надання митним органам права обмінюватися з митними органами іноземних держав інформацією про митну вартість товарів в електронній формі у форматі міжнародних стандартів.

Запропоновані зміни наберуть чинності через 6 місяців після офіційного опублікування закону. За цей час Кабінет Міністрів та Міністерство фінансів мають затвердити всі необхідні підзаконні акти.

Проте окремі положення наберуть чинності з дня, наступного за днем опублікування закону. Йдеться, наприклад, про переваги для АЕО у першочерговому прибутті та перетині кордону, а також виключення для всіх підприємств із строків доставки до кордону часу перебування вантажів в електронній черзі.

Читайте також: Україна приєднується до програми ЄС щодо боротьби з шахрайством

Як повідомлялося, у червні 2024 року МВФ оновив структурні маяки для України в межах програми розширеного фінансування (EFF), додавши вимогу внести зміни до Митного кодексу до кінця жовтня 2024 року. Ухвалення цих змін Верховною Радою 22 серпня є важливим кроком у продовженні Україною співпраці з МВФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-