Стали відомі попередні параметри майбутнього підвищення податків

Стали відомі попередні параметри майбутнього підвищення податків

Укрінформ
Доопрацьований урядовий законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу планують винести на розгляд профільного комітету та Верховної Ради вже у перші тижні вересня.

Про це народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

За словами депутата, стали відомі попередні параметри доопрацьованого варіанту урядового законопроєкту.

Так, у законопроєкті збережено такі норми: підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%; встановлення військового збору для ФОП першої та другої груп у розмірі 10% від мінімальної заробітної плати; встановлення військового збору у розмірі 1% для третьої групи платників єдиного податку; встановлення щомісячних авансових внесків для АЗС (у зміненій редакції).

“Серед нових положень законопроєкту пропонується: встановлення ставки податку на прибуток для банків у розмірі 50% на 2024 рік; підвищення ставки податку на прибуток для фінансових компаній до 25%; запровадження щомісячної звітності з податку на доходи фізичних осіб”, - додав нардеп.

За його словами, більшість цих пунктів відповідають позиціям бізнесу, зокрема щодо скорочення обсягу збільшення податків, скорочення видатків бюджету, перезавантаження митниці та запуску комісії стосовно Бюро економічної безпеки, а також детінізації економіки.

Железняк також підкреслив відсутність у законопроєкті податку з обороту в розмірі 1% та підвищення ПДВ, що він оцінив позитивно.

За попередніми розрахунками депутата, доопрацьований законопроєкт принесе до кінця року менш як 125 млрд грн додаткових надходжень.

"Частково, звичайно, (через те - ред.) що він запрацює не за чотири, а за три місяці до кінця року. Але в більшості через те, що відмовились від великої кількості податків (що добре)", - прокоментував Железняк.

За оцінками нардепа, очікування від додаткових надходжень зменшились мінімум на 30-40 млрд грн.

"Тобто будуть добирати ці кошти скороченням бюджету, детінізацією та іншими заходами", - підсумував він.

Читайте також: Малі та середні інтернет-провайдери застосовують «спрощенку» на законних підставах - експерт

Як повідомлялося, у липні Верховна Рада зареєструвала урядовий законопроєкт №11416 про внесення змін до Податкового кодексу, яким пропонується підвищити низку податків та зборів.

Документ передбачає джерела фінансування сектору безпеки та оборони ще на 500 млрд грн у 2024 році. З них 120 млрд грн пропонується профінансувати за рахунок податкових заходів, решту – за рахунок внутрішніх запозичень, перевиконання доходної частини держбюджету, у тому числі за рахунок детінізації.

Переважна більшість бізнес-асоціацій розкритикувала документ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-