На Миколаївщині цьогорічний врожай ранніх зернових менший через спеку

На Миколаївщині цьогорічний врожай ранніх зернових менший через спеку

Укрінформ
Аграрії Миколаївщини цьогоріч зібрали на 180 тисяч тонн ранніх зернових менше, аніж торік, також очікується значно менший урожай соняшнику та кукурудзи.

Про це під час брифінгу повідомила директорка департаменту агропромислового комплексу Миколаївської ОВА Олена Піскун, передає кореспондент Укрінформу.

«Аграрії Миколаївщини цьогоріч зібрали 1,9 млн тонн ранніх зернових і це на 180 тис. т менше, аніж торік. Якщо у минулому році урожайність становила 38 центнерів з гектара, то в нинішньому лише 35 ц/га», - сказала Піскун.

За її словами, наразі розпочато збір пізніх зернових, зокрема, соняшнику. І вже перші обмолочені гектари показують, що урожайність цієї олійної культури буде значно нижчою, аніж торік. 

«Наразі середня урожайність соняшнику становить 9,4 ц/га, тоді як торік вона перевищувала 21 центнер», - наголосила директорка департаменту.

Вона каже, що головною причиною цього стала спекотна погода та відсутність дощів. З початку року на Миколаївщині у різних районах випало опадів на рівні 36-72% від норми.

Читайте також: В Україні намолотили понад 32 мільйони тонн зернових та олійних

«Попри спекотне літо, що призвело до втрати урожаю сільгоспкультур, наразі на Миколаївщині маємо 17 тисяч гектарів поливних площ. Це приблизно стільки ж, як і в минулому році», - сказала Піскун.

За її словами, підвищилася ціна на електрику, зросла мінімальна зарплата – все це вплинуло на вартість води для поливу, яка зараз є досить високою. Плюс аграріям потрібні кошти, щоб придбати техніку для поливу, а це теж відповідні затрати.

При цьому Піскун зазначила, що ця галузь має хороші перспективи для розвитку, адже у державному бюджеті на 2024 рік закладено кошти на компенсацію агропідприємцям на реконструкцію та будівництво нових систем зрошення.

«Завдяки цьому товаровиробники, які використовують меліоративні землі, можуть отримати до 50% компенсації вартості витрат на реконструкцію та модернізацію наявних або будівництво нових меліоративних систем. Також організації водокористувачів можуть отримати до 50% компенсації за відновлення насосних станцій. Розмір допомоги становитиме не більше 26,5 тис. грн на один гектар оброблюваних угідь», - зазначила директорка департаменту.

Читайте також: Перелік сільгосптехніки з компенсацією вартості розширили до понад 11,2 тисячі одиниць

За словами Піскун, сьогодні міжнародні партнери також готові допомагати аграріям розбудовувати меліорацію. Зокрема, вони надаватимуть допомогу організаціям водокористувачів, які візьмуть управління зрошенням у свої руки. 

На Миколаївщині сьогодні вже створено одну таку організацію, що об’єднала фермерів, які планують зрошувати понад 120 тисяч гектарів земель.

«Ця організація водокористувачів отримає 32,6 млн грн грантових коштів від міжнародних партнерів, за умови якщо вони профінансують власним коштом 9,7 млн грн на відновлення зрошувальних систем. Така практика призведе до ефективнішого використання ресурсів і розширення площ під зрошення. Бо в умовах зміни клімату подальше сільгоспвиробництво на півдні України є неможливим без поливу», - наголосила директорка департаменту АПК.

Читайте також: Кабмін змінив порядок використання коштів на підтримку сільгоспвиробників

Варто зазначити, що нині в області офіційно працює 2830 агропромислових підприємств, тоді як ще рік тому таких було на 265 менше. Це свідчить про поступове відновлення виробництва сільгосппродукції.

Як повідомлялося, на Миколаївщині цьогорічні жнива розпочалися на кілька тижнів раніше через погодні умови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-