Висоцький обговорив із угорським колегою експорт української агропродукції

Висоцький обговорив із угорським колегою експорт української агропродукції

Фото
Укрінформ
Україна і Угорщина продовжують вирішувати питання, пов’язані з експортом і транзитом української агропродукції.

Про це йшлося під час зустрічі очільників агровідомств України і Угорщини, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінагрополітики.

«Дуже вдячні за підтримку та допомогу з боку Угорщини. Зокрема, за можливість експортувати агропродукцію європейськими шляхами солідарності після повномасштабного вторгнення Росії. Переконаний, що тільки в діалозі можна знайти спільне бачення щодо співпраці та вирішення питань», - зазначив виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Він повідомив, що цього року через погодні фактори урожай зернових та олійних в Україні прогнозується меншим на 15% у порівнянні з 2023 роком. Водночас, за його словами, врожаю буде більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання, і Україна продовжує залишатися експортноорієнтованою країною. При цьому він підкреслив, що наразі 87% української сільгосппродукції постачається морем.

Висоцький також зазначив, що український агросектор на законодавчому рівні активно адаптується до норм і правил ЄС.

Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь у свою чергу відзначив інтенсивний діалог між аграрними міністерствами обох країн в останні два роки, що допомогло вирішити чимало питань, пов’язаних з експортом і транзитом української агропродукції.

За його словами, наразі ситуація з експортом сільгосппродукції до країн ЄС стабілізується. Він також висловив готовність допомагати Україні і надалі.

Іштван Надь наголосив, що Угорщина хоче бачити успішну Україну і мати добросусідські відносини між двома країнами.

Читайте також: Урожай зернових та олійних цьогоріч очікується меншим на 12% - Висоцький

Сторони обговорили питання співпраці, ситуацію в агросекторі України, а також плани та наступні кроки взаємодії в сільському господарстві між Україною і Угорщиною.

Угорський міністр запросив Тараса Висоцького відвідати Будапешт та зустрітися з місцевими фермерами. Крім того, взяти участь у засіданні Ради з сільського господарства та рибальства ЄС (Agrifish), що відбудеться в жовтні у Брюсселі.

Це перший візит делегації Міністерства сільського господарства Угорщини до України з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Як повідомлялося, за 11 місяців 2023 року загальний обсяг зовнішньої торгівлі товарами між Україною і Угорщиною становив 2,649 млрд дол. США. Обсяг експорту товарів з України до Угорщини склав 1,135 млрд дол. США, обсяг імпорту товарів – 1,514 млрд дол. США, сальдо негативне – 379 млн дол. США.

Фото: minagro.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-