МАГАТЕ перевірить в Україні важливі для ядерної безпеки підстанції, пошкоджені обстрілами

МАГАТЕ перевірить в Україні важливі для ядерної безпеки підстанції, пошкоджені обстрілами

Укрінформ
Група експертів МАГАТЕ незабаром відвідає з метою оцінки ситуації деякі з пошкоджених внаслідок російських обстрілів українські підстанції, які важливі для ядерної безпеки.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії.

"Незабаром група експертів МАГАТЕ відвідає деякі з пошкоджених українських підстанцій – електричних розподільчих пунктів, що є основою енергосистеми, – які були визначені як важливі для ядерної безпеки. Вони оцінять ситуацію на цих об'єктах та повідомлять штаб-квартиру про можливі подальші дії", - йдеться у пресрелізі.

Про розширення допомоги Україні з боку МАГАТЕ та зайняття агентством "більш проактивної позиції щодо захисту стану життєво важливої енергетичної інфраструктури" заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі після зустрічі із Президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

"Безпека роботи атомних електростанцій залежить від стабільного та надійного підключення до електромережі. Внаслідок війни ситуація стає все більш вразливою і потенційно навіть небезпечною в цьому плані. Я погодився з Президентом Зеленським, що МАГАТЕ розширить свою рішучу діяльність, щоб допомогти запобігти ядерній аварії під час конфлікту, і приділятиме більше уваги цьому важливому аспекту ядерної та фізичної ядерної безпеки", - сказав Гроссі.

Читайте також: Зеленський провів зустріч із гендиректором МАГАТЕ

МАГАТЕ вже має команди фахівців на всіх українських атомних електростанціях (АЕС). "Підстанції, важливі для ядерної безпеки, розташовані в різних частинах країни, що робить оцінку цих об'єктів також актуальною", - повідомили в агентстві.

Також було вказано на те, що 26 серпня масштабні повітряні удари РФ, спрямовані на енергетичну інфраструктуру України, спричинили значні коливання в енергопостачанні та призвели до тимчасової зупинки або відключення реакторних установок на Рівненській та Південноукраїнській АЕС, одна з яких досі не повернулася до повноцінної роботи. Це також вплинуло на ситуацію з енергопостачанням на Хмельницькій АЕС та Чорнобильській станції.

Читайте також: Росіяни знову пошкодили лінію живлення на Запорізькій АЕС

"Забезпечення нормальної роботи підстанцій в цілях безпеки також має першорядне значення для енергетичної безпеки України, оскільки країна значною мірою покладається на атомні електростанції для виробництва значної частини електроенергії", - заявив Гроссі.

Як повідомляв Укрінформ, під час масованої атаки 26 серпня Росія вперше випустила десятки ракет із касетними боєприпасами по українських розподільчих електропідстанціях.

Фото з сайту otveri.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-