Укрзалізниця планує закупити 20 електропоїздів корейського виробництва

Укрзалізниця планує закупити 20 електропоїздів корейського виробництва

Укрінформ
АТ «Укрзалізниця» планує розширити рухомий склад шляхом закупівлі у корейських виробників 20 електропоїздів.

Про це повідомив виданню Forbs.ua голова правління УЗ Євген Лященко, передає Укрінформ.

«21 серпня Верховна Рада ратифікувала рамкову угоду між урядами України та Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку та співробітництва. Рішення відкриває шлях для фінансування низки проєктів, зокрема розширення рухомого складу Укрзалізниці за рахунок закупівлі 20 електропоїздів у корейських виробників», - йдеться в повідомленні.

За словами Лященка, до цього УЗ проводила перемовини із багатьма виробниками, не лише корейськими. Частину потягів в українського виробника – Крюківського вагонобудівного заводу – перевізник закупив у 2022 році.

Угода з Кореєю передбачає довгострокове кредитування під дуже низький відсоток з боку корейського уряду. І ці кошти – майже $450 млн – Укрзалізниця зможе повернути за п’ять років.

«Перший потяг може стати на рейки УЗ уже наприкінці 2026 року, усі – зможуть забезпечити перевезення близько 6 млн пасажирів на рік», - додав Лященко.

Він також зауважив, що на етапі закупівель рівень локалізації потягів може бути незначним. Але згодом під час експлуатації, термін якої розрахований в середньому на 40 років, значні кошти підуть саме на експлуатацію та ремонт рухомого складу.

«Співвідношення може бути 1:3, тобто вкладене €1 в закупівлю здатне приносити €3 у ВВП України, якщо український бізнес зможе налагодити процес обслуговування потягів», - пояснив очільник УЗ.

Читайте також: Укрзалізниця показала, як будують євроколію Чоп-Ужгород

Водночас, щоб окупити це проєкт, в Укрзалізниці розглядають можливість підняти ціни на квитки в поїздах «Інтерсіті» міжнародного сполучення в межах 15% і в подальшому корегувати їх в межах рівня інфляції.

Як підкреслив Лященко, у 2025 році підвищення цін на квитки на внутрішніх маршрутах не передбачається.

Як повідомлялося, Верховна Рада ратифікувала Грантову угоду між Україною та Францією на суму 200 млн євро та Рамкову угоду з Південною Кореєю щодо кредитів на суму 2,1 млрд доларів для відновлення та розвитку економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-