Росія за два роки атакувала українську енергетику понад 1000 разів - Галущенко

Росія за два роки атакувала українську енергетику понад 1000 разів - Галущенко

Укрінформ
З жовтня 2022 року по вересень 2024 року об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атаки, і всі причетні до цих злочинів мають бути притягнуті до відповідальності.

Про це міністр енергетики України Герман Галущенко сказав під час міжнародної конференції високого рівня “Об’єднані заради справедливості” – United for Justice, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міненергетики.

«Немає жодного місця, жодного регіону, жодного виду енергетичної інфраструктури, яку б не вразили під час цих атак. Загальні втрати наших потужностей внаслідок атак цього року, які почалися 22 березня, перевищують 9 ГВт. Окуповано 18 ГВт генерації, включно з ГЕС, ТЕС та найбільшою в Європі атомною електростанцією – Запорізькою АЕС», - наголосив міністр.

Читайте також: Росіяни били по деяких енергооб’єктах в Україні понад 40 разів - прокуратура

Галущенко зазначив, що наймасованіша ворожа атака була 26 серпня цього року, коли ворог використав сумарно 236 дронів і ракет різного типу.

«Тоді вперше були використані балістичні ракети для атаки на наші підстанції. Миттєвий наслідок цієї атаки — приблизно 4 мільйони українців було терміново відключені від електропостачання. Це безпосередньо вплинуло на 12 регіонів України, і нам знадобилося приблизно 13 днів, щоб повністю відновити електропостачання», - розповів міністр.

Читайте також: Зеленський обговорив із прем’єром Хорватії відбудову енергооб’єктів і гуманітарне розмінування

Галущенко наголосив, що такими атаками Росія хоче завдати безпосередньої шкоди цивільному населенню України, що є порушенням ключових засад міжнародного права та Статуту ООН. Крім цього, атакуючи підстанції, що є ключовими для роботи АЕС, росія підриває основні принципи ядерної безпеки.

Як повідомлялося, станом на ранок 11 вересня через обстріли та технологічні порушення залишаються без електропостачання 530 населених пунктів. Упродовж доби росіяни атакували енергетичні обʼєкти у Донецькій, Полтавській, Сумській та Харківській областях. Зокрема, на Харківщині знеструмлювалися кілька підстанцій, на Полтавщині - повітряна лінія.

Фото: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-