Росіяни знову обмежили МАГАТЕ доступ до об’єктів Запорізької АЕС

Росіяни знову обмежили МАГАТЕ доступ до об’єктів Запорізької АЕС

Звіт
Укрінформ
Російська окупаційна адміністрація Запорізької АЕС продовжує обмежувати доступ присутньої на станції місії МАГАТЕ, зокрема, експертів знову не пустили до західної частини машинного залу.

Як передає Укрінформ, про нове обмеження повідомляється в опублікованому у п’ятницю звіті Міжнародного агентства з атомної енергії.

"Команда МАГАТЕ провела обхід електрощитової, контрольно-вимірювальних приладів і блочного щита управління 4-го енергоблоку, а також турбінних залів 1-го і 2-го енергоблоків. Доступ до західної частини машинного залу знову не був наданий", - йдеться у звіті.

Зазначається, що загалом ситуація з ядерною та фізичною ядерною безпекою в Україні залишається нестабільною через "збройний конфлікт", а співробітники МАГАТЕ "продовжують чути звуки військових дій поблизу деяких об'єктів".

Читайте також: МАГАТЕ не рекомендує перезапускати реактори ЗАЕС, поки триває війна

Зокрема, повідомляється про те, що цього тижня команда МАГАТЕ на ЗАЕС запросила і отримала доступ до транспортного цеху за чотири кілометри від станції після повідомлення про атаку безпілотника 7 вересня. Експерти побачили дірку в даху та дві вантажівки, які зазнали незначних пошкоджень. "Команда не побачила жодних пошкоджень, пов'язаних з ядерною та фізичною ядерною безпекою", - йдеться у звіті.

Також повідомляється, що на початку цього тижня команда МАГАТЕ провела переговори з окупаційними російським "керівництвом" ЗАЕС щодо нового аварійного плану, який, як очікується, набуде чинності до кінця вересня, а також щодо запланованих на наступний тиждень протиаварійних навчань. Як і під час попередніх навчань на ЗАЕС, команда МАГАТЕ буде спостерігати за ними.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ наголосив на важливості стабільного підключення українських АЕС до мережі

Як повідомлялося, раніше генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі в інтерв’ю Укрінформу запевнив, що попри обмеження російською адміністрацією доступу місії МАГАТЕ на окупованій Запорізькій АЕС експерти агентства добре розуміють ситуацію на станції.

Фото: Fredrik Dahl / IAEA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-