Ця зима стане найважчим випробуванням для енергетики України - IEА

Ця зима стане найважчим випробуванням для енергетики України - IEА

Укрінформ
Міжнародне енергетичне агентство (International Energy Agency - IEА) попереджає, що майбутня зима стане найсерйознішим випробуванням для України від початку російського вторгнення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

"Майбутня зима стане найважчим випробуванням для енергетичної мережі України з моменту вторгнення РФ, оскільки численні електростанції зруйновані або пошкоджені", - заявили в агентстві.

IEА запропонувало десять заходів для відновлення української енергетичної інфраструктури, однак не сказано, які саме.

В агентстві також попередили про проблеми з електропостачанням для сусідньої Молдови після того, як Україна припинить транзит російського газу наприкінці 2024 року.

"Енергосистема України витримала останні дві зими… Але ця зима буде, безумовно, найсуворішим випробуванням", — зазначив генеральний директор IEА Фатіх Бірол у пресрелізі, який супроводжує звіт.

У звіті йдеться, що у 2022 та 2023 роках "близько половини генеруючих потужностей України було окуповано російськими військами, знищено або пошкоджено, а приблизно половина великих мережевих підстанцій пошкоджена ракетами та безпілотниками".

Читайте також: Взимку в Україні можливі відключення світла тривалістю від 4 до 18 годин на добу - ООН

З огляду на те, що Україна втратила понад дві третини своїх потужностей з виробництва електроенергії після російського вторгнення, йдеться про "значний розрив між доступним постачанням електроенергії та піковим попитом".

За словами Біроля, українська енергосистема цієї зими зіткнеться з найбільшими викликами у сфері енергобезпеки.

Він закликав європейські країни прискорити постачання обладнання та запчастин для відновлення пошкоджених об’єктів та вжити заходів для їх захисту від атак безпілотників.

Читайте також: Через дефіцит електроенергії українці взимку можуть залишитися без опалення та води - ООН

Як повідомлялося, РФ з березня по серпень здійснила дев’ять хвиль масштабних, комплексних і скоординованих атак по енергетичних об’єктах у 20 областях України та в Києві, що може спричинити відключення електроенергії тривалістю від 4 до 18 години на добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-