ЄС має одночасно надати Україні енергетичні спроможності та засоби для їх захисту - Боррель

ЄС має одночасно надати Україні енергетичні спроможності та засоби для їх захисту - Боррель

Укрінформ
Європейський Союз має наростити поставки обладнання для енергетичного сектору України, яка внаслідок російських бомбардувань втратила дві третини енергетичних спроможностей, та водночас збільшити постачання засобів протиповітряної оборони, щоб захистити від знищення вже нове поставлене енергетичне обладнання.

Про це сьогодні у Нью-Йорку під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка відбулася в кулуарах Генасамблеї ООН, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Єврокомісія… вийшла з пропозицією акумулювати кредит у 35 мільярдів євро, щоб підтримати Україну як у військовому вимірі, так і в економіці. Обидві речі мають бути зроблені одночасно. Немає сенсу забезпечувати Україну електричною генерацією сьогодні, якщо вона буде зруйнована вже завтра, - це був би нескінченний процес. Тож ми маємо надати Україні спроможності з виробництва електроенергії та енергетичні спроможності, і в той самий час, - засоби протиповітряної оборони, щоб уникнути руйнування цих (енергетичних) спроможностей вже за кілька днів», - зауважив Жозеп Боррель.

Високий представник ЄС зазначив, що згадана пропозиція Єврокомісії щодо виділення Україні нового кредиту в обсязі 35 мільярдів євро ще має бути офіційно погоджена країнами-членами на рівні Ради ЄС.

Читайте також: ЄС має план енергетичної допомоги Україні - фон дер Ляєн назвала три напрямки

Жозеп Боррель нагадав, що сьогодні важка ситуація в енергетиці України була обговорена на рівні міністрів G7+ під головуванням Державного секретаря США Блінкена та міністра закордонних справ України Сибіги.

Ситуація, за словами високого представника ЄС, є важкою. Жодна цивілізована та промислова країна не може вижити без енергії та без електрики. Україна була позбавлена потужностей Запорізької АЕС, яка наразі захоплена російськими військами, та втратила до двох третин генеруючих спроможностей на близько 9 гігаватів внаслідок російських бомбових та ракетних ударів по критичній інфраструктурі.

Читайте також: Пошук миру в Україні є можливим виключно за поваги до Хартії ООН – Боррель

«Ми маємо надати українцям більше спроможностей протиповітряної оборони, а також більше спроможностей, щоб атакувати росіян у місцях, звідки росіяни атакують їх, українців. Інакше росіяни будуть робити це у повній безкарності», - сказав високий представник ЄС.

Відповідаючи на запитання журналістів, він зауважив, що особисто вважає за необхідне зняти обмеження на використання Україною західної зброї по легітимним цілям на території Росії, але більшість країн ЄС вважають такий дозвіл внутрішньою справою.

«Ми будемо продовжувати обговорювати це, зокрема, на рівні G7. У будь-якому випадку, країни-члени (ЄС) вважають, що це питання належить до їх національної компетенції. Деякі з них вже прийняли таке рішення, деякі не прийняли або не хочуть приймати, інші, ймовірно, прийняли, але поки про це не говорили. У будь-якому випадку, тут, в США, ми будемо це обговорювати. Моя позиція – на користь (такого дозволу)», - сказав Жозеп Боррель.

Як вже повідомлялося, у Нью-Йорку розпочинає роботу чергова, 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН. 22-23 вересня, перед початком дискусій високого рівня, відбувся Саміт майбутнього, на якому країни світу погодили так званий Пакт майбутнього, який визначає головні напрямки реформування ООН та підвищення ефективності її роботи.

24-28 та 30 вересня відбудуться традиційні загальні дебати високого рівня. Тема цьогорічних дебатів - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-