На Миколаївщині цьогоріч зібрали динь та кавунів на 20% більше, ніж торік

На Миколаївщині цьогоріч зібрали динь та кавунів на 20% більше, ніж торік

Ексклюзив
Укрінформ
На Миколаївщині цьогоріч всіма категоріями господарств було зібрано 19,5 тис. тонн баштанних культур, що на 20% більше, ніж торік.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила директорка департаменту агропромислового комплексу Миколаївської ОВА Олена Піскун.

«На Миколаївщині цьогоріч всіма категоріями господарств було зібрано 19,5 тис. тонн баштанно-продовольчих культур, що на 20% більше, ніж торік, у тому числі кавунів – 14,7 тис. тонн», - сказала Піскун.

На Миколаївщині цьогоріч зібрано баштанних культур на 20% більше ніж торік / Фото: ПАЕК

За її словами, під урожай 2024 року аграрії посіяли баштанні культури на площі 2241 га, з них: кавуни – 1550 га, і це на 20% більше проти 2023 року, дині – 691 га, що на 8% перевищує минулорічний показник.

Більша частина баштанних культур зосереджена в господарствах населення - близько 80%, решта - в аграрних підприємствах.

«За останні роки частка баштанних культур в сільськогосподарських підприємствах збільшилася. Вирощені на території Миколаївської області баштанні реалізуються на вітчизняний ринок», - сказала Піскун.

Одне з таких підприємств – група компаній ПАЕК, яка є одним з найбільших виробників овочевої продукції в області. Завдяки фахівцям, Миколаївщина одна з перших в Україні зайшла на ринок з ультраранніми кавунами.

«На базі наших підприємств ми зуміли в цьому році виростити різноманітні сорти кавунів. Реалізацію баштанних ми розпочали в червні і вона триває й досі за рахунок використання в структурі посівів кавунів багатьох сортів з різними термінами дозрівання», - розповів керівник компанії Юрій Кормишкін.

Читайте також: На Донеччині овочево-баштанні культури та картопля зібрані на 51% площ - ОВА

За його словами, літня спека вплинула і на урожайність баштанних, зокрема, дині. «Але ми задоволені якістю продукції. Наше південне сонце хоч і жорстке в цьому році, але за рахунок того, що його було багато навесні, нам вдалося виростити ранні солодкі, а головне, корисні кавуни та дині», - наголосив аграрій.

Як повідомлялося, миколаївські аграрії через спеку отримали урожай овочів на третину менше прогнозованого, тому очікувати зниження цін на цю продукцію не варто.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-