Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Інтеграція енергетичного сектору України до ЄС: спільне дослідження DiXi Group та Clingendael Institute

Інтеграція енергетичного сектору України до ЄС: спільне дослідження DiXi Group та Clingendael Institute

Блоги
Укрінформ
Дослідження вказує на амбітні плани України щодо відновлення енергетичної інфраструктури

DiXi Group та The Clingendael Institute оприлюднили спільне дослідження під назвою “Інтеграція енергетичного сектору України до ЄС: Створення міцних зв’язків на майбутнє“, яке аналізує процеси трансформації української енергетики та можливості її інтеграції з європейським енергетичним ринком.

Енергетична система України, яка до війни значною мірою залежала від централізованих викопних джерел енергії, зараз перебуває на етапі глобальних трансформацій. Масовані атаки з боку росії на енергетичну інфраструктуру (близько 60% знищених генеруючих потужностей) змусили країну швидко адаптуватися та зосередитися на децентралізації енергетичної системи та зеленій енергетиці. Дослідження вказує на амбітні плани України щодо відновлення енергетичної інфраструктури. Уряд встановив ціль досягти 27% частки відновлюваної енергії до 2030 року, що потребує активної підтримки з боку ЄС, США та інших міжнародних партнерів.

У цьому контексті, з метою інтеграції в ЄС та відмови від російських викопних палив, Україна почала активно реконструювати свою енергетичну інфраструктуру для відповідності стандартам ЄС.

Спільний аналітичний документ DiXi Group та Clingendael Institute досліджує зусилля ЄС, США та інших партнерів щодо підтримки реконструкції енергетичної системи України.

Аналітики підкреслюють, що енергетичний перехід України може стати важливим етапом на шляху поступової інтеграції країни до ЄС. Україна може стати взірцем для швидкої побудови децентралізованих електромереж, що працюватимуть на відновлюваних джерелах енергії, для забезпечення енергетичної безпеки в умовах потенційних загроз.

Для прискорення відновлення енергетичної системи в Україні відповідно до вимог ЄС, важливі не лише інвестиції, а й створення відповідних регуляторних та інституційних умов.

Особливу увагу аналітики звертають на необхідність реформ, що відповідатимуть європейським нормам, а також на розвиток можливостей для експорту “зеленої” електроенергії та водню до Європи. “Зелена” енергетична програма для України може сприяти реформам та наближенню країни до стандартів ЄС. Окрім цього, для реалізації амбіцій України щодо експорту “зеленої” електроенергії та водню до Європи необхідно інвестувати в модернізацію газової інфраструктури для транспортування водню.

Окрім цього у документі зазначається, що інтеграція українських операторів енергетичного ринку до європейських структур, таких як ENTSO-E та ACER, сприятиме енергетичним реформам і прискорить процес приєднання України до ЄС, що є важливим кроком до енергетичної незалежності та сталого відновлення.

DiXi Group

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-