Візити МАГАТЕ на підстанції українських АЕС: Галущенко розповів про переговори з Гроссі

Візити МАГАТЕ на підстанції українських АЕС: Галущенко розповів про переговори з Гроссі

Ексклюзив
Укрінформ
Міністр енергетики Герман Галущенко, розповів, що вже наступного тижня розпочнеться новий раунд візитів місії МАГАТЕ на підстанції українських АЕС з метою фіксації поточної ситуації на них. Детально цю роботу він обговорив на зустрічі з головою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі у Парижі.

Результатами розмови міністр поділився з кореспондентом Укрінформу після міжнародної конференції з ядерної безпеки, що відбулась у четвер у столиці Франції.

«У нас насправді дуже добре це все рухається, вже перший візит відбувся на одну з підстанцій. Наступного тижня починається ціле коло візитів по всіх ключових підстанціях, які відповідають за видачу електроенергії атомною станцією», - сказав міністр.

За його словами, це не будуть постійно діючі місії, але вони повторюватимуться в режимі постійного об 'їзду таких підстанцій для фіксації ситуації на них.

«Росіяни, до речі, підняли питання, що це не є функція МАГАТЕ – моніторити підстанції. Але з урахуванням тих ризиків, які вони принесли сьогодні для нашої енергетики, таке питання реалізується. І ми відчуваємо велику підтримку і МАГАТЕ і Єврокомісії, що виділила кошти на це. Франція також підтримує цю ініціативу, розуміючи її важливість з точки зору ядерноенергетичної безпеки», - зазначив Галущенко.

Читайте також: Це крок до сценарію Фукусіми: Галущенко розповів МЕА про небезпеку російських ударів по енергетиці

Крім цього, з Рафаелем Гроссі міністр енергетики обговорили проєкти добудови третього та четвертого енергоблоків на Хмельницькій АЕС і готовності МАГАТЕ забезпечити відповідну експертизу.

«Ми зараз, можливо, заплануємо спільну зустріч з болгарською стороною, за участю представників МАГАТЕ, для того, щоб якнайшвидше реалізувати цей проєкт», - додав Галущенко.

Як повідомляв Укрінформ, у Франції на тематичній конференції обговорили перший пункт Формули миру «Радіаційна та ядерна безпека». Захід організувала Франція як співголова робочої групи разом з українською стороною, а також співлідерами – Чехією, Японією та Швецією. Фізично та онлайн були присутні представники 70 країн і міжнародних організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-