МВФ виділив Україні черговий транш на $1,1 мільярда

МВФ виділив Україні черговий транш на $1,1 мільярда

Укрінформ
Міжнародний валютний фонд прийняв рішення виділити Україні черговий транш у розмірі $1,1 мільярда в рамках Програми розширеного фінансування (EFF).

Про це йдеться в офіційному повідомленні МВФ щодо завершення п’ятого перегляду програми EFF для України, передає Укрінформ.

«Виконавча Рада МВФ сьогодні завершила п’ятий перегляд угоди в рамках Програми розширеного фінансування (EFF) для України, дозволивши виділити Україні близько 1,1 мільярда доларів США, які будуть спрямовані на підтримку бюджету», - зазначається в документі.

При цьому вказується, що попри складні умови економіка України залишається стійкою, а показники за програмою EFF перебувають на високому рівні.

«Органи влади виконали всі кількісні критерії ефективності станом на кінець червня, а також чотири структурні маяки», - йдеться у висновках. Два структурні маяки були скасовані на нинішньому етапі, щоб дати Україні більше часу для завершення реформ.

Читайте також: МВФ ухвалить рішення про наступний транш для України 18 жовтня

У документі наголошується, що для збереження макроекономічної стабільності, відновлення фіскальної та боргової стабільності, посилення інституційних перетворень в Україні необхідно зберігати стійкий імпульс реформ. З цією метою українська влада має продовжувати мобілізацію внутрішніх надходжень. Значну роль також відіграватиме своєчасне виділення зовнішньої підтримки Україні з боку партнерів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль поінформував у Телеграмі, що ці кошти від МВФ буде спрямовано на покриття важливих бюджетних видатків невійськового характеру.

«Також під час перегляду був оптимізований графік траншів на 2025 рік, завдяки чому залучимо до державного бюджету більше ресурсів», - зазначив глава уряду, висловивши вдячність МВФ за незмінну послідовну підтримку фінансової стійкості України.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня 2023 року МВФ затвердив 48-місячну угоду EFF для України із загальним доступом до $15,5 мільярда. Програма стала частиною пакету підтримки України обсягом $151,4 мільярда. Угода між МВФ і Україною допомагає закріпити політику, яка підтримує фіскальну, зовнішню та макрофінансову стабільність у час надзвичайно високої невизначеності.

Читайте також: У МВФ розповіли, скільки заощадить Україна після зменшення комісій за кредитами

Крім того, EFF має на меті підтримку економічного відновлення, покращення управління та зміцнення інституцій з метою сприяння довгостроковому зростанню в контексті реконструкції та шляху України до Євросоюзу.

Разом з останнім траншем від МВФ загальний обсяг виплат за програмою EFF для України сягає $8,7 мільярда.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-