Болгарія готова допомогти Україні з постачанням електроенергії взимку

Болгарія готова допомогти Україні з постачанням електроенергії взимку

Укрінформ
Болгарія готова допомогти Україні з постачанням електроенергії протягом зимових місяців.

Це було підтверджено під час нещодавньої зустрічі міністра енергетики Германа Галущенка і в.о. міністра енергетики Болгарії Володимира Малінова, передає Укрінформ з посиланням на Novinite.

Малінов, який брав участь у конференції з питань ядерної безпеки України в Парижі, обговорив критичні питання енергетичної безпеки України, зокрема, необхідність збільшення пропускної спроможності української електропередавальної мережі з 1,7 до 2,5 гігават.

Міністерство енергетики Болгарії зазначило, що вивчає можливості надання солідарної допомоги шляхом постачання електроенергії цієї зими, хоча подальші подробиці обговорень не розголошуються.

Наразі Болгарія не має прямої інфраструктури для експорту електроенергії в Україну, але така підтримка може бути надана через Румунію та Молдову.

Зазначається, що на переговорах між Маліновим і Галущенком також йшлося про можливий продаж Україні реакторів із Беленської атомної електростанції, але більше подробиць не надали.

У липні 2023 року Болгарія та Україна підписали меморандум про співпрацю в галузі ядерної енергетики під час візиту Президента Володимира Зеленського до Болгарії. Після цього було сформовано робочу групу для оцінки доцільності придбання двох реакторів типу ВВЕР-1000 із зупиненого проєкту АЕС «Белене» для встановлення на Хмельницькій АЕС в Україні. Нещодавно Народні збори Болгарії продовжили мандат міністра енергетики на ведення переговорів щодо продажу цього обладнання.

Читайте також: Сертифікація Укренерго не вплине на імпорт електроенергії з ЄС узимку - Енергоспівтовариство

Як повідомляв Укрінформ, Україна працює з європейськими партнерами над тим, щоб можна було збільшити імпорт електроенергії в зимовий період.

Зокрема, нещодавно міністри закордонних справ країн Нордично-Балтійської вісімки (NB8) підписали пакет допомоги Україні на 44 млн євро. Кошти спрямують на купівлю генераторів та сонячних батарей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-