В Україні з 1 січня набере чинності закон про «автоцивілку»

В Україні з 1 січня набере чинності закон про «автоцивілку»

Укрінформ
Із 1 січня наступного року набере чинності Закон України "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", що має покласти край напівлегальній торгівлі полісами за цінами нижче ринкових.

Про це у колонці для NV Бізнес нагадав директор департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ Національного банку Сергій Савчук, передає Укрінформ.

«Новий закон про автоцивілку буде введено в дію за кілька місяців, із січня 2025 року», - зазначив Савчук.

Він нагадав, що закон передбачає збільшення страхових сум майже вдвічі. Зокрема, виплати за пошкодження майна зростуть із нинішніх 160 тис. грн до 250 тис. грн, а за шкоду життю та здоров'ю - з 320 тис. грн до 500 тис. грн.

Із 2026 року суми виплат зростуть ще більше - до 1 млн грн на одну особу і до 20 млн грн на всіх постраждалих в одному ДТП. Виплати за пошкодження майна становитимуть до 2 млн грн.

За новими правилами, оплачуватиметься повна вартість ремонту автомобіля до стану, в якому він був до ДТП. При цьому для авто на гарантії використовуватимуть нові оригінальні деталі, а для негарантійних - ліцензійні.

Читайте також: Новий закон про «автоцивілку» сприятиме захисту прав споживачів - НБУ

Також із 2026 року скасують паперові поліси; всі договори страхування укладатимуться в електронному вигляді з обов'язковим внесенням до центральної бази даних Моторного (транспортного) страхового бюро України.

Як повідомлялося, закон про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів Верховна Рада ухвалила 21 травня 2024 року, Президент його підписав 17 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-