Експертам МАГАТЕ показали наслідки обстрілів росіян на важливих для АЕС підстанціях

Експертам МАГАТЕ показали наслідки обстрілів росіян на важливих для АЕС підстанціях

Фото
Укрінформ
Команда експертів Міжнародного агентства з атомної енергії 21 - 27 жовтня 2024 року продовжила розпочату у вересні роботу з оцінки стану важливих для безпечного функціонування АЕС України об'єктів енергетичної інфраструктури.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у Державній інспекції ядерного регулювання України.

"Протягом минулого тижня експерти МАГАТЕ спільно з фахівцями НЕК «Укренерго», АТ НАЕК «Енергоатом» та Держатомрегулювання відвідали електричні підстанції, визначені Міністерством енергетики України як пріоритетні, та розглянули експлуатаційні наслідки фактичного пошкодження енергетичної інфраструктури, через яку здійснюється видача потужності атомних електростанцій споживачам і забезпечується живлення власних потреб енергоблоків", - ідеться в повідомленні.

Експерти МАГАТЕ оцінили та задокументували пошкодження електропідстанцій, причиною яких були ракетні та комбіновані атаки РФ.

Читайте також: Експерти МАГАТЕ працюють на шести підстанціях українських АЕС

Також проведено оцінку результатів вже проведених відновлювальних робіт та плани з відновлення і модернізації підстанцій у перспективі; стан пропускної спроможності електропідстанцій в їх нинішній конфігурації.

Крім того, експерти МАГАТЕ мали змогу поспілкуватися з керівниками і персоналом підстанцій, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС, представниками дирекції Енергоатома та обговорити питання додаткових дій для підвищення безпеки АЕС і захищеності електричних підстанцій.

«РФ безвідповідально спрямовує різноманітні засоби ураження на відкриті розподільчі пристрої, трансформатори, щити управління, релейні пристрої і джерела резервного енергоживлення підстанцій, що збільшує критичність стану української енергосистеми, створює ризики виникнення аварій на АЕС», – зазначив голова Держатомрегулювання - Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

На його переконання, цей свідомий злочин ядерної держави можливо припинити тільки спільними зусиллями МАГАТЕ та країн - членів Агентства.

Читайте також: Візити МАГАТЕ на підстанції українських АЕС: Галущенко розповів про переговори з Гроссі

Як повідомлялась, розширена моніторингова місія на електричних підстанціях відбулась на виконання домовленостей, досягнутих під час зустрічі генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі з Президентом України Володимиром Зеленським 3 вересня 2024 року, та відповідно до запиту уряду України.

Згідно з документами МАГАТЕ, допоміжні та забезпечувальні системи, такі як джерела електроживлення, визнаються такими, що пов’язані з безпекою АЕС, і підлягають відповідному нагляду.

Фото: НЕК "Укренерго"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-