В Україні дорожчають молокопродукти - виробники назвали причину

В Україні дорожчають молокопродукти - виробники назвали причину

Таблиця
Укрінформ
Зростання цін на молоко-сировину та витрат на виробництво веде до подорожчання молочних продуктів у магазинах і зменшення їх споживання в Україні.

Про це повідомляє Асоціація виробників молока, передає Укрінформ.

Станом на 3 грудня пастеризоване питне молоко в середньому коштувало 55,04 грн/кг (+8% до попереднього місяця і +22% до минулого року).

Кефір жирністю 2,5% в середньому коштував 64,81 грн/кг (+4,6% до минулого місяця цього року і +23% до минулого року). Водночас ціна на сметану жирністю 15% становила у середньому 156,79 грн/кг (+6,5% та +24% відповідно).

Вартість йогурта питного в середньому становила 101,86 грн/кг (+7% та +15%). Йогурт у стаканах в середньому коштує 156,36 грн/кг (+4,6% до ціни наприкінці попереднього місяця та +22% до минулорічної).

Середня ціна на сир кисломолочний жирністю 9% сягнула 257,1 грн/кг. Продукт здорожчав на 5,64 грн (+2,2% та +24% відповідно).

Вершкове масло жирністю 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 518,23 грн/кг (+4% до попереднього місяця і +30% до минулого року).

Сир "Український" жирністю 50% на полицях супермаркетів в середньому коштує 513,52 грн/кг (+3% до минулого місяця і +17% до минулого року). Подорожчали також сири "Голландський" жирністю 45% - до 499,39 грн/кг (+4% та +16%) та "Гауда" жирністю 45% - до 523,34 грн/кг (+15% та +19 відповідно).

Водночас сир "Маасдам" жирністю 45% здешевшав до 564,12 грн/кг, що 0,2% менше, ніж місяць тому, однак на 5% дорожче від показника попереднього року. Сир "Моцарелла" жирністю 45% українського виробництва здорожчав до 526,78 грн/кг (+5% та +39%).

Читайте також: У жовтні Україна скоротила обсяги експорту та імпорту молочних продуктів - Асоціації виробників

Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі зауважує, що протягом останніх трьох місяців в Україні зросли ціни на молоко-сировину через його дефіцит на внутрішньому ринку. Це спричинило подорожчання молочних продуктів, які входять до споживчого кошику. Молоко-сировина становить 60% витрат молокопереробних підприємств, а додаткові витрати на логістику та зберігання також впливають на ціну в магазинах.

Внаслідок інфляції зростають ціни не лише на молочний ряд, але й на інші харчові продукти. Споживачі з низькими доходами почали відмовлятися від молочних продуктів, а підприємства зменшують відвантаження на внутрішній ринок. Це може призвести до стабілізації цін на молоко-сировину в грудні та, надалі, зниження цін на молочні продукти в магазинах.

Як повідомлялося, в Україні за вересень 2024 року зросли ціни на низку молочних продуктів, зокрема на кефір, сметану, молоко, йогурти, сири та вершкове масло.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-