Роспроп вигадав фейк про диверсії антивоєнного українського руху в Румунії

Роспроп вигадав фейк про диверсії антивоєнного українського руху в Румунії

Укрінформ
Напередодні саміту НАТО пропагандисти намагаються переконати західну спільноту не надавати Україні допомогу

9 липня у Вашингтоні стартував ювілейний 75-й саміт НАТО, на якому однією із центральних тем є війна Росії проти України. Очікується, що буде розглянуто питання щодо збільшення військової допомоги Києву.

Росія ж запустила чергову інформаційну кампанію з дискредитації українців, аби перешкодити ухваленню позитивних для нашої держави рішень. Через російські телеграм-канали і акаунти у соціальній мережі Х, а також англійською, іспанською, німецькою, грецькою та румунською мовами на західну аудиторію в ЗМІ та у соціальних мережах російські пропагандисти розповсюджують фейк, що українські партизани із так званого антивоєнного руху “Спротив” самі саботують передачу Україні західного озброєння, знищуючи його в Румунії. Як “доказ” вони поширили низку фото і відео, які буцімто підтверджують підпали та підриви українцями потягу з військовою технікою, двох військових складів і газового терміналу BulRom gas Impex у Румунії.

Цей фейк росіяни створили із вже існуючих фото та відео в інтернеті. Зокрема, фото палаючого потяга, який, за задумом фейкоробів, перевозив західні снаряди, БПЛА та ракети і був “атакований” міфічними “українськими партизанами”, навіть не має відношення до європейського континенту.

Потяг на фото горів не у Румунії, а в аргентинському місті Сан-Мартін ще у 2019 році. Про це писала місцева газета Clarin.com.

У відео, що поширили пропагандисти, чітко видно ту саму пожежу, яку вони намагалися видати за «роботу» українських диверсантів.

Для ілюстрації буцімто пожежі на складі з натівським озброєнням пропагандисти скористалися світлинами з реальної події, що сталася наприкінці червня у селі Слетіоара в Румунії. За інформацією місцевих ЗМІ, там горів не військовий склад, а два будинки і три господарські будівлі. На сайті можна побачити саме ті фото, які використали росіяни, для створення фейку.

Ще одна пожежа, яку фейкороби намагалися пов’язати із підпалом “українських диверсантів”, також немає нічого спільного із західною допомогою Україні.

Оригінал відео можна знайти в соціальній мережі Facebook. Як виявилося, на ньому демонструється пожежа на цементному заводі у румунському місті Меджидія. За попередньою інформацією, вона виникла внаслідок займання шин, які там зберігалися.

Інший ролик, на якому буцімто зафільмовано ще один підпал, можна також знайти у Facebook. Він з'явився там ще у 2014 році, на відео горить завод шин у селі Слобозія-Сучевей у повіті Сучава, що у Румунії. Тобто саме в тому місці, де із задуму пропагандистів знаходиться військовий склад.

Решту відео через нічну зйомку і дуже низьку якість ідентифікувати неможливо, але з огляду на те, що для створення фейку росіяни обрали випадкові пожежі у різних куточках світу, можна стверджувати, що вони ніяк не пов’язані із нібито підривною діяльністю українців в Румунії. Окрім того, відсутня й інформація в ЗМІ щодо нещодавньої пожежі на газовому терміналі BulRom gas Impex.

Це не вперше, коли росіяни роблять подібні вкиди. Минулого місяця пропагандисти звинуватили українців у підпалі логістичного хабу з військовою технікою, щоб викликати додаткове напруження в українсько-польських відносинах.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-