Показова реакція Москви на спробу вбивства Трампа: дайджест пропаганди за 12-14 липня

Показова реакція Москви на спробу вбивства Трампа: дайджест пропаганди за 12-14 липня

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 12-14 липня 2024 року.
  1. Що ховається за вкидом Захарової про Київську ГЕС
  2. Маска можуть оштрафувати за 8-доларову «достовірність»
  3. Криваві «перли» російського «православ’я»
  4. Головний «володя» Росії промовчав після замаху на Трампа

Що ховається за вкидом Захарової про Київську ГЕС

«Київ готує руйнування гребель Київської ГЕС та Канівського водосховища, це стане черговою цинічною провокацією проти Росії», – заявила 12 липня спікер МЗС РФ Захарова. І обгрунтувала це тим, що, мовляв, «фахівці КПІ ім. Сікорського дослідили можливі сценарії затоплення прилеглих територій у разі руйнування дамб каскаду Дніпровських водосховищ».

НАСПРАВДІ, така заява викликає серйозну занепокоєність. Існує ризик, що Росія може дійсно готувати анонсовані атаки, повторюючи свій злочинний сценарій з Каховською ГЕС. Тоді, нагадаємо, вони також  «попереджали», що Україна збирається підірвати дамбу.

Реакція з боку МЗС України була миттєвою: «Не може бути жодної реалістичної мети чи мотиву для України руйнувати власну інфраструктуру чи створювати загрози для власних людей». 

При цьому ситуація, у порівнянні з Каховською ГЕС, відрізняється. Тоді окупанти мали контроль над її дамбою. До Київської ГЕС вони безпосереднього доступу не мають. Але дистанційно вже давно атакують українські водосховища.

Вкид Захарової недаремно пролунав після нещодавнього ракетного обстрілу Києва. Цілком ймовірно, що це є частиною (в цьому випадку поки що інформаційно-психологічної) атаки на українців з метою «примусу до миру». Є й інша мета. 

Росіяни регулярно б’ють по критичній енергетичній інфраструктурі України. «Таким чином вони попереджають, що може бути завдано ракетного удару і по решті об’єктів. Але зруйнувати вщент греблю Київської ГЕС так, щоб був потоп, як при підриві Каховської  — неможливо. Її треба підривати зсередини. Як це сталося з Каховською ГЕС», – вважає український військовий експерт Денис Попович.

Маска можуть оштрафувати за 8-доларову «достовірність» 

Єврокомісія може накласти на X штраф у розмірі до 6% від загального річного обігу. Соцмережа мільярдера Ілона Маска порушує низку статей закону про цифрові послуги ЄС (Digital Services Act, DSA). Регулятори ЄС стверджують, що синя галочка (знак верифікації) повинна використовуватися для позначення надійних джерел інформації, а не виставлятися на продаж за $8 на місяць.

НАСПРАВДІ, ще у попередніх висновках свого розслідування ЄС заявив, що рішення Маска дозволити будь-кому платити за отримання синьої галочки призведе до обману мільйонів користувачів: «Оскільки будь-хто може підписатися на отримання такого «перевіреного» статусу, – це негативно впливає на здатність користувачів приймати вільні та обґрунтовані рішення щодо автентичності облікових записів і контенту, з яким вони взаємодіють».

Крім того, на переконання ЄС, практика X не відповідає вимогам DSA у низці інших сфер, таких як заборона використання «темних схем» – оманливих методів для маніпулювання поведінкою користувачів, прозорість реклами, надання належного доступу до даних для дослідників тощо.

«Колись сині галочки означали надійні джерела інформації. Тепер, коли йдеться про X, ми попередньо вважаємо, що вони обманюють користувачів і порушують DSA. Зараз X має право на захист, але якщо наша думка підтвердиться, ми накладемо штрафи і вимагатимемо значних змін», – попередив комісар Франції з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

В ЄС взагалі вважають X головним джерелом російської дезінформації серед інших популярних соцмереж. Віцепрезидентка Єврокомісії Вера Йоурова заявила, що це платформа з найбільшим співвідношенням неправдивих публікацій про війну Росії проти України.

Криваві «перли» російського «православ’я»

Поки влада РФ всіляко заперечує удар по лікарні «Охматдит», пропагандисти вже перейшли на стадію прийняття і закликають «взагалі не виправдовуватися». Слідом за «воєнкором» Коцем це зробив Андрій Перла (у 2016-2017 роках керував так званим департаментом громадських зв’язків «уряду Севастополя»). На каналі «Царьград» (який позиціонує себе як «православний») Перла заявив: «Не треба боятися вбивати українців. Бо вони не люди!».

НАСПРАВДІ, це, власне, все що треба знати про трактування заповіді «не вбий» від російського «православ’я». На кровожерливий перл Перли відреагувала навіть Z-ниця Долгарьова: «Розумний єврей при губернаторі з інтелігентної м’якої людини, яку я знала і з якою працювала, перетворився на чудовисько».

В російській «патріотичній» спільноті, до речі, вже досить давно спостерігається «розкол» щодо риторики окремих її представників. Нещодавно на члена «команди Путіна» Артамонова, який назвав українців «людьми другого сорту», накинулись «воєнкор» Подоляка, «політолог» Марков та інші. Але справа «артамонових» триватиме в Росії і далі. І насамперед через державне замовлення на подібну відверто геноцидну риторику і, відповідно, безкарність за її вживання. 

Лауреат Нобелівської премії миру Дмитро Муратов заявив з приводу Перли: «Думаю, такий текст уперше написано з використанням російської мови. Напевно, навіть філософ Ільїн гидливо відкинув би цей фашистський стиль. Але це написано і це опубліковано зареєстрованим у Мін’юсті каналом «Царьград». За цим не почалися арешти, блокування, попередження. Цей текст – безсумнівний символ ідеології, яку зараз впроваджують у Росії».

«Я знав, що одного разу вони перестануть соромитися, нести маячню про «братній народ», у яку самі не вірять. І почнуть відкрито закликати до геноциду. Як у Третьому Рейху відкрито закликали до геноциду євреїв. Тому що Росія – справжня нацистська держава. І це не фігурально. Такі публікації – наочний цьому доказ», – пише політичний оглядач Денис Казанський.

Головний «володя» Росії промовчав після замаху на Трампа

Щодо замаху на експрезидента США Дональда Трампа. Стрільця Томаса Метью Крукса вбито, його мотиви не встановлені. Але можна було не сумніватися, що Москва одразу крім «слідів Байдена» шукатиме й  українські. Розпочалось все з державної інформагенції ТАСС, яка з самого ранку 14 липня опублікувала «думку» Хуана Мігеля Діаса Феррера, який працює у виданні «Últimas noticias» («Останні новини»).

Як написав відомий аналітик Олексій Копитько, «по-перше, це показник, що ближче ідіотів не знайшлося. По-друге, спікер – максимально зашкварний. ТАСС навіть посоромився дати пряме посилання на венесуельську газету і чомусь дав лінк на розділ іспанського видання El Mundo, що одразу вказує на брехню… Один з останніх опусів «Últimas noticias» навіть не потребує перекладу: Ucrania: terrorismo de Estado internacional. (Для порівняння: про РФ остання публікація із заголовком «Росія: здоровий глузд проти розпалювачів війни»).

Якщо коротко, Росія – це невелика миролюбна країна, оточена з усіх боків злобною войовничою Україною, де править «фашистський терористичний режим. На гроші заходу в центрі Європи створено ІДІЛ, тільки сильніший і страшніший».

«Регулярно видавати настільки концентрований шлак не кожен здатний. Але вказаний персонаж – із досвідом. Хуан Мігель Діас Феррер – ексвіцеміністр культури Венесуели та один із засновників «Міжнародного руху русофілів». Регулярно відвідує Росію. Зокрема, у лютому цього року був учасником Форуму багатополярності, який «русофіли» і організували. Цей російсько-терористичний інтернаціонал об’єднує голів, що говорять, з різних країн для просування російських наративів» – констатує Копитько.

Після іноземних «хуанів» нарешті прокинулися російські. «Після численних спроб усунути кандидата Трампа з політичної арени – для всіх сторонніх спостерігачів стало очевидно, що його життя під загрозою», – заявив Пєсков.

Речниця МЗС РФ Захарова зауважила, що «тільки два місяці тому звернула увагу на те, що в США буквально стимулюють розпалювання ненависті до політичних опонентів».

Спікер Держдуми Володін переконує, що «позиція Трампа в українському питанні могла стати причиною замаху на нього. На підтвердження цієї версії – нещодавній напад на прем’єр-міністра Словаччини Фіцо, який заявляв, що Захід використовує Україну в геополітичних цілях у боротьбі з Росією».

НАСПРАВДІ, президент України Володимир Зеленський одразу ж засудив замах на Трампа: «Такому насильству немає виправдань і не повинно бути місця будь-де у світі. Насильство ніколи не повинно перемагати. Я радий дізнатися, що Дональд Трамп в безпеці і бажаю йому швидкого одужання». В такому ж дусі висловилися керівники і інших держав. 

І в цьому вся відмінність цивілізованих країн від РФ. Жодна офіційна особа з будь-якої держави не дозволила собі казати про якісь «українські сліди» чи «американські традиції замахів на президентів». Всі (навіть опоненти Трампа), бажали йому здоров’я, висловлювали виключно співчуття та солідарність у боротьбі з тероризмом і насиллям.

І тільки «захарови» та «володіни» використали цю трагедію для власних цілей. А головний російський «володя» взагалі показово промовчав. 

Матеріал підготовлено Головною  редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Фото: EPA 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-