В Угорщині з’явилася фейкова «новина» про підготовку українцями замаху на Орбана

В Угорщині з’явилася фейкова «новина» про підготовку українцями замаху на Орбана

Укрінформ
Пропагандисти виклали фейк на сайт-клон угорського видання, а далі розігнали російськими телеграм-каналами

На угорському інформаційному сайті Demokrata.net з’явилась публікація, в якій йдеться, що місцеві спецслужби запобігли замаху на прем’єр-міністра країни Віктора Орбана.

Здійснити замах на Орбана нібито мав українець з Тернополя, який після повномасштабного вторгнення Росії в Україну проживає в Угорщині. Безпосередньо планували замах буцімто представники однієї з українських спецслужб. Як “доказ” наводилося відео з аудіозаписом. Цю “новину” швидко почали поширювати російські телеграм-канали.

Це фейк. Публікація з’явилась на сайті з доменною адресою Demokrata.net, який виявився фейковим сайтом-клоном угорського видання Magyar Demokrata.

Офіційний сайт цього журналу має доменну адресу Demokrata.hu і на ньому немає публікації про замах на Віктора Орбана. На домашній сторінці сайту головною є новина про те, що Верховний суд у США припинив кримінальну справу проти експрезидента країни Дональда Трампа, а не фейкова новина про замах.

Немає такої новини і у соціальних мережах цього інформаційного видання.

Слід зазначити, що джерелом фейкового “перехопленого аудіозапису” українця з Тернополя, який нібито готував замах під керівництвом з українських спецслужб, був анонімний YouTube-канал, який вже встигли видалити.

Проте відео продовжують поширювати саме російські та проросійські телеграм-канали.

Даний фейк був створений на тлі замаху на кандидати у президенти США Дональда Трампа та повідомлень про замахи на одного з найбагатших людей у світі Ілона Маска.

Раніше Укрінформ спростував фейк про український слід у замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо.

Андрій Олені

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-