Роспроп через фейки про дітей намагається маніпулювати на тему російської мови

Роспроп через фейки про дітей намагається маніпулювати на тему російської мови

Укрінформ
Пропагандисти вдалися до підробки документів нібито з дитсадка і літнього табору

Низка z-телеграм-каналів, зокрема й ті, що спрямовані на західну аудиторію, поширили фейки про надмірну агресію українців та внутрішні чвари через російську мову.

В одній з підробок йдеться про те, що нібито у вінницькому дитячому садку №67 «Сонечко» вихователька за використання російської мови “вимила рот із милом” дитині, у якої  після цього начебто почалася алергія. Як доказ пропагандисти поширили відео, яке буцімто зняла мати дитини. У ролику вона розповіла про інцидент, зафільмувала скарги, що написала до директора закладу і до прокуратури, а також довідку, що буцімто отримала від лікаря.

Для створення підробки пропагандисти об'єднали інформацію про різні навчальні заклади. Наприклад, за адресою у м. Вінниця вул. В. Порика 17, яку нібито вказала мати дитини в шапці скарги, знаходиться заклад №52, а реальна адреса садочка №67 «Сонечко», в якому начебто стався інцидент, – м. Вінниця, вул. Стельмаха 45. 

Крім того, фейкова скарга написана не на ім’я керівника дитсадка №67, а на ім’я завідувача зовсім іншого закладу.

Номер телефону матері, який вона залишила для зворотного зв’язку в шапці скарги до прокуратури, є некоректним, у ньому не вистачає цифр.

Довідку від лікаря також підробили. Її буцімто видали у вінницькій дитячій стоматологічній клініці і вона містить іменну печатку лікаря.

Укрінформ зв’язався з цією медпрацівницею. Як виявилося, вона працює не у вінницькій дитячій стоматологічній клініці, а приватній стоматології «Dent House».

«Довідка, яку показують у відео, – не моя. До того ж, в мене не було пацієнта з прізвищем Ковальчук, яке в ній вказано», – додала вона.

Ще один фейк, який тиражували росіяни останнім часом, був про те, що у таборі «Радість» у с. Яблуниця Івано-Франківської області підлітки побили дитину за прізвище Русько. Щоб це підтвердити, пропагандисти поширили заяву до поліції, яку буцімто написав один із батьків потерпілого хлопчика.

Керівництво табору на запит Укрінформу щодо інциденту спростувало інформацію про побиття підлітка, яку поширили росіяни. Як виявилося, у закладі на момент інциденту дитини з прізвищем Русько не було. Також там не отримували жодних скарг від батьків.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну мовне питання стало однією з центральних тем для російських маніпуляцій, що спрямовані на дестабілізацію ситуації в країні через поділ суспільства. Аби фейки зачепили більш емоційно, у російських підробках фігурують діти.

Раніше Укрінформ спростував фейк про міни на українсько-молдовському кордоні. 

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-