Роспроп поширив відеофейк про «масове використання нацистської символіки» ЗСУ на Курщині

Роспроп поширив відеофейк про «масове використання нацистської символіки» ЗСУ на Курщині

Укрінформ
Пропагандисти підробили сюжет нібито від BBC для просування своїх наративів

У прокремлівських телеграм-каналах, ЗМІ, а також на відеохостингу Youtube шириться відеосюжет, який нібито оприлюднила британська телерадіомовна корпорація BBC. У ньому зазначається, що у ході буцімто дослідження організації «Репортери без кордонів» (RSF) «було виявлено» понад 1000 випадків використання нацистської символіки, слоганів та жестів  військовослужбовцями ЗСУ під час операції в Курській області РФ. У сюжеті також наводяться начебто слова директора з питань адвокації та стратегічних судових процесів RSF Антуана Бернара, який «закликав» міжнародну спільноту звернути увагу на глорифікацію нацизму у Збройних силах України. «Країна, яка вимагає в ООН захисту, не має права підступно порушувати резолюції організації, а тим більше демонструвати символи людиноненависницьких режимів», - цитують пропагандисти нібито слова Бернара.

Це фейк. Такого відеосюжету немає ані на офіційних ресурсах BBC, ані на сайті організації RSF. Псевдосюжет створено із фото і відео, які можна знайти в мережі. Крім того, нашій команді вдалося встановити, що деякі з них з’явилися в Інтернеті ще до операції ЗСУ на Курщині. До прикладу, це фото з’явилося ще влітку 2022 року. Чи пов'язана ця людина з Україною – достеменно невідомо.

Крім того, фото розбитої машини з'явилося на російських ресурсах близько півроку тому.

Укрінформ звернувся до представників «Репортерів без кордонів», аби верифікувати інформацію. У відповідь директорка з комунікацій організації Зої Буассель (Zoé Boissel) підтвердила, що інформація, надана у відеосюжеті, не відповідає дійсності, а в RSF вже почали розслідування з цього приводу.

Росія використовує звинувачення у нацизмі та фашизмі проти України як частину своєї пропаганди і привід для вторгнення до нашої держави.

Нещодавно Укрінформ писав про те, як російська пропаганда інтерпретує та перекручує різні історичні події для пояснення своєї невиправданої агресії проти України.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-