Роспроп поширив відеофейк про те, як українець «вирощує полуницю на могилах» полеглих воїнів ЗСУ

Роспроп поширив відеофейк про те, як українець «вирощує полуницю на могилах» полеглих воїнів ЗСУ

Укрінформ
Пропагандисти викривили історію українського ґазди, щоб просунути наратив про «величезні втрати» серед військових України

Російські телеграм-канали поширили відео про «українського художника Микиту Соловія», який нібито вирощує полуницю на могилах полеглих українських військових і потім продає її. За словами пропагандистів, цю ініціативу «митець» начебто реалізує з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У відео зазначається, що ціна за 100 грамів полуниці становить 100 доларів, а усі кошти буцімто передаються ЗСУ. Пропагандисти у ролику також навели «цитату» чоловіка про те, що його мрія полягає у тому, аби «перетворити всі сотні тисяч могил бійців ЗСУ на плантації, щоб назавжди змінити уявлення про кладовища».

Це цинічний фейк, який російські пропагандисти створили з рандомних кадрів, знайдених в Інтернеті. За основу відеопідробки вони взяли реальну історію іншого українця, викрививши факти.

До прикладу, у першому кадрі в ролику росіяни використали фото, яке було зроблене 1 листопада 2022 року у День усіх святих на Личаківському цвинтарі у Львові. Його можна знайти у фотобанку українського інформаційного агентства «Уніан»

Картинку з іншого кадру можна знайти на російському сайті, який спеціалізується на будівництві парканів.

У ролику росіяни також використали загальні фото полуниці і кадри, що, вочевидь, жодним чином не пов’язані з фейковою історією пропагандистів.

Щодо самої історії про «українського художника Микиту Соловія», ми не знайшли у відкритих джерелах інформації про дану особу чи її діяльність. Натомість на сайті «Суспільного» є матеріал про українця Дмитра Солов’я – в минулому викладача сольного співу, а зараз військовослужбовця ЗСУ,  який разом із дружиною впродовж 15 років вирощує полуницю на Хмельниччині. Однак робить він це на звичайній земельній ділянці, а не на «могилах українських військових», як вказали російські пропагандисти.

Ймовірно, вони «надихнулися» історією Дмитра при створенні фейку, хоча у ньому змінені ім’я і прізвище героя та інформація про його діяльність.

Цей відеофейк містить у собі одразу кілька наративів. По-перше, він має на меті створити суспільну думку про те, що українці нібито почали втрачати здоровий глузд на тлі війни. По-друге, пропагандисти у такий спосіб продовжують залякувати українське  населення вигаданими цифрами щодо «величезних втрат» ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп поширив псевдопоради нібито від «Міненерго», аби посилити тривожність українців напередодні холодів.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-