Роспроп через фейкові листівки та оголошення намагається маніпулювати темою підтримки ЗСУ

Роспроп через фейкові листівки та оголошення намагається маніпулювати темою підтримки ЗСУ

Укрінформ
Пропагандисти підробили листівку нібито українських дітей для воїнів та «рекламне оголошення» ритуального агентства

Підконтрольні Кремлю російські ЗМІ, телеграм-канали та акаунти у соцмережі Х поширюють дезінформацію про те, що українським школярам роздали «листівки» для написання побажань військовим, які захищають Україну на фронті. Однак на фотографії цієї «листівки» карта України зображена без тимчасово окупованих Росією територій – Криму, Луганської та Донецької областей.

Це фейк. Ймовірно, російські пропагандисти самі створили цю листівку у графічному редакторі, роздрукували її та сфотографували. Усі графічні елементи на світлині можна знайти в Інтернеті. Зокрема, зображення із військовими, які тримаються за руку, є на сайтах, які на замовлення створюють картини із таким принтом.

Авторство іншої картинки, розташованої на «листівці» праворуч, належить виданню Радіо Свобода. Вона з'явилася у мережі ще у 2016 році.

А от поле для написання побажань має російське походження. Його можна знайти на одному з російських сайтів із шаблонами для написання листів солдатам окупаційної армії. На оригінальній світлині зображена стрічка у кольорах російського прапора.

Іншим фейком, який поширюють російські ЗМІ та телеграм-канали, є «рекламне оголошення» нібито ритуального агентства «Янгол» у Черкасах. В ньому пропонуються знижки на послуги із поховання зі слоганом «Подбай про свого чоловіка заздалегідь».

Це фейк. Як і у першому випадку, рекламний буклет також є підробкою, оскільки ритуальної агенції із назвою «Янгол» у Черкасах чи Черкаській області немає

Сам шаблон для «оголошення» можна знайти на сайті російської школи з вивчення сербської мови. Єдине, що змінили пропагандисти, – замалювали один з елементів орнаменту за допомогою графічного редактора.

Подібні фейки спрямовані на те, щоб нав’язати думку,  що українці нібито готові відмовитися від повернення тимчасово окупованих Росією територій. Крім того, через свої наративи пропагандисти хочуть показати, що «прості українці» начебто зневажають українських військових та хочуть просто нажитися на їхній смерті.

Водночас, за даними соціологічного опитування, яке проводилося цьогоріч соціологічною службою Центру Разумкова, Збройні сили України мають найбільшу довіру суспільства серед державних та суспільних інститутів - їм довіряють 95% респондентів.

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп поширив фейк про те, що українці самотужки віддаватимуть багатомільярдний кредит із заморожених активів РФ.

Андрій Оленін   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-