Фейкові відео та фото і платний реп з Нігеру: як роспроп вигадав симпатиків Путіна в Україні та світі

Фейкові відео та фото і платний реп з Нігеру: як роспроп вигадав симпатиків Путіна в Україні та світі

Укрінформ
РФ організувала пропагандистську інформаційну кампанію до дня народження свого диктатора

До чергового дня народження російського диктатора Володимира Путіна місцева пропаганда вирішила зробити подарунок своєму вождю. «Війська інформаційних операцій» РФ виконали це у звичний для себе спосіб – через поширення фейків та дезінформації.

Головним наративом пропаганди РФ стало гасло «Путін - президент світу». У цьому контексті роспроп поширив фейкові матеріали та постановочні ролики з начебто підтримкою політики Володимира Путіна як в Україні, так і у всьому світі.

Псевдопідтримку в Україні численні російські ЗМІ, телеграм-канали та боти у соцмережі Х проілюстрували фото- та відеоматеріалами нібито з Києва, де буцімто «українські проросійські партизани» та «прихильники Путіна» розклеїли до дня народження кремлівського диктатора близько тисячі листівок з його зображенням. 

Це фейк. Проаналізувавши фото та відео, опубліковані пропагандистами, ми з’ясували, що зображені локації знаходяться у Києві лише у двох випадках, а зображення Путіна на них сфальсифіковані.

Перший – фасад Скарбниці Національного музею історії України, що знаходиться на території Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра». Однак «плакати з Путіним» на нього додали за допомогою графічного редактора. Оригінальне фото було опубліковане на одному з українських інформаційних ресурсів 1 листопада 2023 року. На обох фото – однакові ракурси з усіма об’єктами та пора року.

За допомогою графічного редактора росіяни для «правдоподібності» також замінили банер з виставкою на ту, яка експонується зараз. Світлини для фейку вони могли знайти на офіційному сайті музею чи у соцмережах музею.

Ще одна фотографія, за якою можна теоретично ідентифікувати Київ, – це інформаційна дошка з рекламою військового рекрутингу від Оболонського ТЦК та СП та «Гвардії наступу». Проте листівку з кремлівським диктатором фейкороби «приклеїли» на дошку за допомогою графічного редактора. Вона має інший відтінок, а загнутий кут не відкидає тіні.

Зазначимо, що зображені у підробці рекламні буклети щодо рекрутингу до Сил оборони України є застарілими. Обидва створені на початку 2023 року та були актуальні саме на той час, коли Україна готувалася до контрнаступу. У жовтні 2024 року медійна складова рекрутингу до Гвардії наступу виглядає по-іншому - акцент робиться на військових, які за час війни проявили себе у цих бригадах.

Інші фото та відео, які поширили пропагандисти, були зняті у дворах із житловою забудовою радянської епохи. Тому достеменно підтвердити, що це сфотографовано саме у Києві, неможливо, оскільки такі місця можна знайти у багатьох містах країн колишнього СРСР.

Відео із нібито обклеєним портретами Путіна мікроавтобусом ТЦК є постановкою. По-перше, у ньому немає підтверджень, що автомобіль, якого взагалі не видно під плакатами, дійсно належить військовим.

По-друге, чоловічий голос за кадром, який каже, що на відео – «бусік ТЦК», ймовірно, несправжній. Аудіодоріжка у ньому не має шумів, типових для запису ролика на вулиці, та звучить, наче у вакуумі. З цього можна зробити висновок, що аудіо було або окремо записане у студії та додане до відео, або згенероване за допомогою інструментів штучного інтелекту.

По-третє, символ «Ідея Нації», який можна побачити на воротах позаду начебто заклеєного плакатами з Путіним мікроавтобуса, намальований маркером. Зазвичай такі графіті малюють за допомогою балончика з фарбою. Тобто його нанесли, щоб сфотографувати, а потім витерти.

До того ж, такі плакати з Путіним виробляються у Білорусі, а купити їх можна у РФ у найбільшому у цій країні онлайн-маркетплейсі.

Ще один фейк, який поширювали до дня народження кремлівського диктатора на українську аудиторію, є начебто злам сайту «Миротворець», на якому, як стверджують фейкороби, з'явилася сторінка з вихвалянням Путіна.

Це фейк. Цього зламу не було, росіяни створили картинку за допомогою графічного редактора. На сайті «Миротворець» інформація про диктатора РФ подана виключно у негативному контекті. Від адміністрації сайту також не було жодних повідомлень, що він був зламаний.

На цьому пропагандисти не зупинилися і розширили географію своїх фейків. Через соцмережі вони розігнали «відео» святкування дня народження Путіна, яке нібито було зняте у Omnia Night Club у Лас-Вегасі під пропагандистську пісню «Такого, як Путін».

Це фейк. Відео опублікував акаунт у Instagram під ніком natalyiust78. Це приватна сторінка без опису чи іншої інформації, яка дає змогу ідентифікувати власника, чиї сторіс можуть подивитися лише  підписники. Часто так виглядають сторінки ботів.

Офіційний Instagram Omnia Night Club має інший нікнейм, за яким його можна тегнути у сторіс, ніж той, що на відео, яке поширює акаунт natalyiust78.

Згідно з інформацією на сайті клубу, 7 жовтня 2024 року, коли начебто це відео було знято, заклад не проводив анонсованих заходів.

Ще одне «привітання» Путіна походить з Африки. Так, центральні російські ЗМІ пишуть, що на честь російського диктатора нігерійці записали реп-пісню. У такий спосіб Росія намагається продемонструвати активну підтримку Путіна в Африці. Щоправда, цей кліп був знятий за гроші «Російського дому» в Нігері. Ці структури є складовою частиною федерального органу «Росспівробітництва» у складі МЗС РФ. Таким чином Росія  вербує «прихильників» у країнах, де були відкриті ці установи.

Українські журналісти неодноразово ідентифікували агентів ФСБ РФ, які під виглядом представників «Росспівробітництва» вербували проросійських агентів впливу в Україні.

У 2022 році ця організація проводила антиукраїнські мітинги у країнах Європи, за що на неї було накладено санкції.

Укрінформ раніше писав про те, як активіст з Уругваю після відвідин «Російського дому» в Аргентині став псевдоспотерігачем на незаконних виборах на окупованій території України.

Подібні інформаційні кампанії Росія організовує для створення ілюзії підтримки російського диктатора в Україні та за кордоном. Мовляв, це «агресивні уряди» інших країн хочуть конфронтації з РФ, а пересічні громадяни насправді виступають за Путіна і тільки й «мріють» про такого президента.

Це створюється для тиску на уряди, які нібито мають дослухатись до думки народу та піти на поступки російському диктатору, а також довести, що Путін, який перебуває у міжнародному розшуку за викрадення українських дітей, насправді не ізольований від світу, а має велику міжнародну «підтримку».

Як повідомляв Укрінформ, роспроп через фейкові листівки та оголошення намагався маніпулювати темою підтримки ЗСУ.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-