Роспроп вигадав фейк про масову службу поляків у ТЦК та СП

Роспроп вигадав фейк про масову службу поляків у ТЦК та СП

Укрінформ
Пропагандисти підробили відео від імені платформи United24

Днями кремлівські телеграм-канали почали тиражувати відео нібито від імені фандрейзингової платформи United24. В ролику стверджується, що до грудня цього року 70% представників ТЦК та СП становитимуть громадяни Польщі. Наразі, як вказується у відео, буцімто 47% військовослужбовців ТЦК є поляками, які підписали контракт з Міністерством оборони України. Така «ініціатива», як зазначається у ролику, начебто обумовлена протидією корупції під час мобілізаційних заходів в Україні і спрямована на підвищення ефективності роботи ТЦК. 

Це фейк. Таке відео не публікувалося на жодному з офіційних ресурсів платформи United24. Крім того, відсутні й офіційні заяви українських та польських посадовців щодо служби громадян Польщі у ТЦК та СП.

Сам ролик пропагандисти «склеїли» із рандомних кадрів з Інтернету, які не стосуються «масової служби поляків» у ТЦК. До прикладу, фото з шевроном Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, яке використали пропагандисти, з’явилося в мережі наприкінці минулого року.

А кадр із польським військовим можна знайти в репортажі російського пропагандистського телеканалу «Звєзда» за 2023 рік.

До того ж, створюючи фейк, пропагандисти припустилися помилки і написали, що польські військові підписують контракт з Міноборони України. Таке твердження є некоректним.

27 лютого 2022 року Президентом України Володимиром Зеленським було ініційовано створення Інтернаціонального легіону територіальної оборони України, до якого мають змогу доєднатися іноземці, підписавши контракт зі Збройними силами України, а не Міноборони.

Окрім того ж, згідно із заявою очільника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Юрія Пуйка в програмі Ukrainian Witness, наразі керівництво ЗСУ ухвалило рішення про зарахування до підрозділів ТЦК тільки людей з бойових військових частин, які мають вади зі здоров'ям, поранення, контузії та за станом здоров'я не можуть виконувати обов'язки в підрозділах.

У коментарі Укрінформу представник Інтернаціонального легіону підтвердив, що інформація, наведена в ролику пропагандистів, не відповідає дійсності, і наголосив, що іноземці проходять службу в бойових військових частинах.

Тобто набрати громадян Польщі для служби в підрозділах ТЦК та СП в Україні неможливо.

А 10 жовтня 2024 року Верховна Рада ухвалила проєкт Закону №12023 про внесення змін до деяких законів України щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України. Інформується, що реалізація законопроєкту внормує питання можливості проходження іноземцями та особами без громадянства військової служби на посадах офіцерського складу в українській армії.

Фейк пропагандистів про масову службу поляків у ТЦК та СП  спрямований на західну аудиторію і має на меті показати громадськості, що Україна нібито у будь-який спосіб намагається залучити натівських військових.

Раніше Укрінформ спростував ворожий фейк про те, що Україна заохочує пенсіонерів до служби в армії путівками в санаторій та телевізорами.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-