Церковні фейки від роспропу: продаж «молитви від мобілізації» та прокльони критиків «Плану перемоги» Зеленського

Церковні фейки від роспропу: продаж «молитви від мобілізації» та прокльони критиків «Плану перемоги» Зеленського

Укрінформ
Пропагандисти підробили церковну листівку і допис священника, щоб посіяти розбрат в українському суспільстві

Днями прокремлівські ЗМІ та ворожі телеграм-канали поширили відео та фото, нібито зняті у Свято-Троїцькому храмі ПЦУ, що знаходиться на Троєщині у Києві. На відео невідома особа тримає аркуш паперу начебто з «молитвою від мобілізації». У ролику зазначається, що така «молитва» коштує 10 гривень.

Це фейк. Листівка підроблена за допомогою графічного редактора. Зображений орнамент можна знайти на російських стокових інтернет-ресурсах. Він називається «русский узор». Пропагандисти замінили символ РПЦ з куполами на хрест ПЦУ, роздрукували на листівці та видали це за реальну молитву, яку ще й нібито в Україні продають за гроші.

Окрім того, у тексті молитви всі літери «з» написані латинською «z» - одним із символів російського вторгнення в Україну. Латинську «z» не використовують навіть у старослов’янському правописі, на якому викладені молитви РПЦ.

Достеменно визначити локацію, де саме було зняте відео пропагандистів,  неможливо, адже, окрім руки, що тримає листівку з «молитвою», та церковного вівтаря зі свічками, який може стояти у будь-якому православному храмі у світі, в кадрі більше нічого немає.

Зазначимо, що російські пропагандисти як першоджерело для поширення цього фейку використали акаунт в Instagram, через який тиражували інший фейк.

За повідомленням пропагандистів, цей фейк поширив акаунт з церквою на аватарці, проте його  назву було навмисно замальовано.

Ми з’ясували, що саме таку аватарку тепер має акаунт з нікнеймом natalyjust78, з якого поширювали фейк про те, що у нічному клубі у Лас-Вегасі святкували день народження російського диктатора Володимира Путіна. 

Це не єдиний церковний фейк, нещодавно поширений пропагандистами. Днями z-телеграм-канали повідомили, що священник ПЦУ буцімто прокляв людей, які насміхаються з «Плану перемоги», представленого  Президентом України Володимиром Зеленським. Аби це підтвердити, автори допису поширили скриншот, який начебто зробили з Facebook-акаунту священника Романа Грищука.

Це фейк. На сторінці священника у Facebook такого допису немає. Як виявилося, цей скриншот пропагандисти сфабрикували у графічному редакторі, використавши інший пост Романа Грищука, оприлюднений ще 9 жовтня, тобто до того, як Президент Зеленський представив «План перемоги». В оригінальному дописі священник на відео, навпаки, дає поради парафіянам, як правильно вести себе у разі прокльону. У ролику можна помітити ту ж саму кімнату, що і в підробці пропагандистів. Крім того, на задньому фоні на іконі видно відблиск світла, ідентичний  наведеному у «скриншоті» пропагандистів. 

Журналісти Укрінформу неодноразово спростовували російські фейкові наративи, спрямовані  проти Православної церкви України. Так, роспроп поширював фейк про те, що у ПЦУ начебто змушують каятися за використання російської мови, та про нібито підпал в Україні стародавнього храму, який начебто належав УПЦ МП.

Російські пропагандисти поширюють фейки на релігійну тему, щоб дискредитувати Православну церкву України та посіяти розкол в українському суспільстві.

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп підробив обкладинку Charlie Hebdo про українську Формулу миру.

Андрій Оленін, Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-