Роспроп вигадав фейк про мобілізацію чоловіків від 19 до 21 року, яким обіцяють виплати в 400 тисяч гривень

Роспроп вигадав фейк про мобілізацію чоловіків від 19 до 21 року, яким обіцяють виплати в 400 тисяч гривень

Укрінформ
Пропагандисти підробили новину про законопроєкт Верховної Ради від імені видання «Українська правда».

Російські іншомовні ЗМІ поширюють на іноземну аудиторію інформацію про те, що Верховна Рада України нібито збирається ухвалити законопроєкт, згідно з яким чоловіки віком від 19 до 21 року, які підпишуть контракт із ЗСУ, отримуватимуть виплату в розмірі 400 тисяч гривень. Таким чином, виплати за підписання контракту нібито мають зрости вдвічі – з 200 тисяч грн.

Щоб підтримати наратив, z-телеграм-канали почали тиражувати відео із логотипом онлайн-видання «Українська правда» про цей «законопроєкт». Крім інформації про підвищення виплат за контракт, у ролику наводять нібито цитату голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. У ній він  проводить паралель між молодими контрактниками і козаками – мовляв, створивши додаткову мотивацію для молодих чоловіків, Україна «отримає активний і мобільний контингент». Адже, як стверджується, чоловіки саме цієї вікової групи були «кістяком сили козаків».

Це фейк. Такого законопроєкту Верховна Рада не ухвалювала, і жоден з суб'єктів законодавчої ініціативи навіть не вносив його на розгляд.

Крім того, видання «Українська правда» не публікувало такої новини ані на сайті, ані у соцмережах. Фейкове відео було змонтоване з графікою, яку в «УП» використовують, для YouTube Shorts.

Отже, цю «новину»  росіяни вигадали і на підтвердження її «автентичності» змонтували дезінформаційний ролик з логотипом відомого українського-онлайн видання. 

Вже традиційно для підробок новинних випусків світових видань РФ використала наявні фото та відео з Інтернету. Зокрема, фото Руслана Стефанчука було взято з виступу спікера у Європарламенті, а оригінальне фото з військовими належить авторству російського пропагандистського інформагентства ТАСС. На світлині зображені українські полонені, які були захоплені росіянами у перші дні вторгнення.

Подібні фейки спрямовані на те, щоб поширити наратив, що українська влада нібито хоче мобілізувати всіх чоловіків України, зокрама віком від 19 до 21 року.

До того ж, РФ часто поширює фейки про нібито мобілізацію не тільки «вчорашніх» школярів та студентів перших курсів, а навіть неповнолітніх дітей-сиріт, пенсіонерів та жінок.

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп вигадав фейк, що Україна заохочує пенсіонерів до служби в армії путівками в санаторій та телевізорами.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-