Роспроп ширить відеофейки на англомовну аудиторію про репресії проти військових і цивільних в Україні

Роспроп ширить відеофейки на англомовну аудиторію про репресії проти військових і цивільних в Україні

Укрінформ
Пропагандисти підробили відео від імені Інституту вивчення війни (ISW) та «Репортерів без кордонів»

Останнім часом пропагандистська машина Кремля дедалі частіше вдається до створення відеофейків від імені міжнародних організацій та незалежних аналітичних центрів. Насамперед це робиться, аби ввести в оману аудиторію, а також, щоб сама підробка виглядала більш достовірною.

Так, днями у z-телеграм-каналах, проросійських ЗМІ, зокрема й англомовних, з’явилося відео, яке буцімто створив американський аналітичний центр - Інститут вивчення війни (ISW). У ролику йдеться про те, що нібито згідно із дослідженням центру, 70% українських військовополонених відмовляються від внесення їхніх імен у списки на обмін. Це буцімто обумовлено тим, що кожен третій військовослужбовець ЗСУ після повернення з полону «притягується» до кримінальної відповідальності чи «піддається» переслідуванню за звинуваченням у державній зраді за здачу в полон. Також у відео наводиться нібито цитата ексдиректора ЦРУ США (2011- 2012 роки - ред.), експерта ISW генерала Девіда Петреуса, в якій він «висловився» щодо проблеми небажання українців повертатися з полону через страх ув’язнення чи самосуду.

Це фейк. Такого відео немає ані на офіційному сайті ISW, ані на інших ресурсах Інституту. До того ж, на YouTube-каналі центру останній ролик було оприлюднено ще місяць тому. Відео каналу за останній час мають зовсім інше оформлення, аніж те, що тиражують пропагандисти, зокрема суттєво відрізняється кінцівка. В ній присутній напис «DONATE TODAY», а не  логотипи соцмереж, як у версії фейкоробів.

Саме відео змонтовано зі старих кадрів, які можна знайти в Інтернеті. До прикладу, сцени із шевронами та українськими військовополоненими були взяті з репортажу російського пропагандистського телеканалу «Звєзда» від 25 лютого 2022 року.

Ще одне фото пропагандисти «запозичили» зі сторінки Державної прикордонної служби України у Facebook. В дописі, який було оприлюднено 3 листопада 2022 року, пресслужба відомства повідомила, що українські військові повернулися з полону.

Загалом кадри подій, які висвітлені у відео, жодним чином не стосуються меседжу пропагандистів про те, що українці не хочуть повертатися з російського полону додому.

Це не єдина відеопідробка, яку змонтували пропагандисти від імені міжнародної організації. Днями в прокремлівських телеграм-каналах з’явився ролик, який буцімто поширила міжнародна організація із захисту прав людини та свободи слова Reporters Without Borders (Репортери без кордонів). У ньому йдеться про те, що за останній рік 12 тисяч українців начебто стали жертвами «репресивного апарату» України через телефонні номери російських родичів у записниках та запити в Інтернеті російською мовою. Як стверджується у підробці, лише у жовтні у Сумах на допитах буцімто загинуло 12 людей.

Цей фейк пропагандисти також змонтували. Незважаючи на те, що в ролику присутнє лого Reporters Without Borders, воно не є динамічним, як у автентичних відео, які публікує організація на своїх ресурсах. Перший кадр із журналістом пропагандисти взяли із Youtube-каналу організації, яке там з’явилося понад місяць тому. В ньому розповідається про те, як Росія використала фейкове відео про Reporters Without Borders та Україну з метою пропаганди. Про те, що це саме те відео, свідчить одяг ведучого, однакове розташування мікрофона на його сорочці, складки на ній та футболці, а також зачіска. 

До слова, інших відео в ідентичному одязі з цим ведучим на каналі Reporters Without Borders немає (окрім цього ж відео з французькими субтитрами - ред.).

Інші кадри, що використали пропагандисти у відео, жодним чином не стосуються інформації, яку поширили фейкороби у відеопідробці. До прикладу, вони використали відео чоловіка, назвавши його жертвою репресій. Але, як повідомлялося в телеграм-каналі СтратКому ЗСУ ще в вересні 2022 року, цей чоловік виявився ексочільником спілки АТО міста Вовчанськ, який «здав» росіянам ветеранів війни.

Такі фейки створюються з метою поширення дезінформації про те, що українська влада нібито активно вдається до протиправних дій і масово утискає українське населення. Їх спрямовано на демонізацію української влади, створення негативної суспільної думки щодо нашої держави і дестабілізацію відносин із західними  партнерами.

Раніше Укрінформ спростував відеофейк про масову службу поляків у ТЦК та СП.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-