Продукти, які допоможуть пережити нинішню зиму
Найкращим захистом від інфекційних хвороб є міцний імунітет. Він зміцнюється не швидко, але покращення наступає вже через місяць збалансованого харчування, а не завдяки різним «чудодійним» БАДам, стверджує дієтолог. Це потребує комплексного підходу, який включатиме і певні продукти, і мікроєлементи з вітамінами.
Позитивних результатів зможе досягти кожен, якщо буде пам’ятати
Найбільші мінуси нашого стилю харчування: українці їдять мало риби і забагато м’яса. Але головна проблема – це замало овочів та фруктів, особливо – взимку та навесні
Що має бути в раціоні
Усі наявні зимою овочі та фрукти – як джерело вітаміну С, провітаміну А, антиоксидантів, клітковини, мінеральних солей. Їсти по 600-700 г різних овочів та 400-500 г фруктів на день.
Гарбузове насіння, як джерело цинку, волоський горіх, як джерело рослинних омега-3. І перше, і друге – джерело вітаміну Е. Їсти по 25-35 г на день.
Жирна морська риба (лосось, скумбрія, палтус, ставрида, тріска, мойва, оселедець та інші), або – приймати риб’ячий жир, як джерело морських омега-3 (замінити їх рослинним омега-3 неможливо). Риба є кращою, бо вона також містить багато селену. Її треба їсти 2-4 рази на тиждень. Той же ефект можна отримати, якщо з’їдати кожен день по ½ бразильського горіху.
Печінка (куряча чи яловича) – джерело цинку, заліза, вітамінів D та А. Їсти по 150-250 г за раз 2-4 рази на тиждень.
Бобові – джерело фітостеролів та фітоестрогенів, що знижують рівень запалень. Їсти по 150-300 г хоча б 2-3 рази на тиждень.
Гриби, навіть – вирощені штучно, по 100 г на день. За тиждень, завдяки ним, ви підвищите рівень захисних імуноглобулінів.
Оливкова олія екстра-вірджін, як джерело вітаміну Е, фітостеролів та фіто естрогенів.
Стосовно алкоголю – пам’ятати: невеликі дози (200-300 мл червоного сухого вина на день) корисні для здоров’я – знижують ризик більшості видів раку, депресію, покращують імунітет.
Про часник
Є дослідження, які доводять, що щоденне вживання часнику допомагає знизити ризики захворювання усіма вірусними інфекціями. Але для того, щоб у ньому утворився лікувальний інгредієнт, що покращує імунітет, потрібно часник правильно приготувати: максимально подрібнити та залишити його на 10-15 хв. Після чого піддати термообробці (щоб він був менш пекучим та пахучим): додати в гарячі страви, наприклад. Лікувальна доза часнику – від 2 до 4 грамів на день.
Варто
Прибрати з раціону надлишок очищених зернових (хліб, мучне), кукурудзяну та соняшникову олію, особливо – рафіновану: вони дають надлишок омега-6. А це – підвищує рівень запальних процесів в організмі та ослабляє імунітет. І, крім того, підвищує тиск та ризик тромбозів (що часто буває фатальним при коронавірусі).
Не забувати, що солодощі знижують імунітет. Наприклад, 100 г солодкого печива, меду чи цукерок знижує активність тих клітин імунітету, що знешкоджують віруси, у півтора раза на 4-6 годин.
Графіка Олександра Шингура
Повністю інтерв'ю з Максимом Погорілим читайте тут