Що найкраще вгамовує спрагу - дієтологиня дала поради
Про це в ефірі Українського радіо сказала експертка з імунології та дієтології Людмила Гончарова, передає Укрінформ.
"Лікар для нашого організму – це чиста столова вода, бо з нею відбуваються всі біохімічні процеси в нашому організмі. Вода дуже до вподоби нашим органам та системам, вони її дуже люблять", - зазначила дієтологиня.
Натомість цього не можна сказати про соки, навіть коли вони натуральні, підкреслила вона. "Якщо вони справді натуральні, це найкраще. Проте для підшлункової залози споживача це просто ядерні бомби. Їй доводиться напружуватися і постійно виробляти інсулін, а це змушує організм йти до цукрового діабету ІІ типу, котрий людина набуває впродовж свого життя. Водночас це позначається на всіх системах організму та роботі мозку", – стверджує Гончарова.
Також вона не радить захоплюватися кавою.
"Коли ми випиваємо 100 мл кави, організм виводить із нас 200 мл гарної структурованої води. Так ми втрачаємо гемове залізо, кальцій, магній, літій, що позначається на нервовій системі. Ми стаємо більш нервові, чутливі, нас швидше може щось вразити. Також кава впливає і на нашу м’язову структуру і судини. Бо із втратою мікро- та макроелементів ми знижуємо швидкість нервових реакцій. Наприклад, жінка не знає, що в неї є тенденція до анемії і п’є каву тричі на день. Для неї це забагато, проте не знаючи про це, вона погіршує своє здоров’я", – пояснила дієтологиня.
Також експертка звернула увагу на те, що в нас час, коли рівень стресу дуже високий, втрачати у великій кількості магній, який вимиває кава, недопустимо: "Ми лягаємо спати і в нас напружені м’язи. З віком ми цього просто не розуміємо, але ми в напрузі засинаємо, в напрузі просинаємося, людина просто не може розслабитися, бо не пам’ятає, як це".
Крім того, вона звернула увагу на побічні ефекти комбучі. "Комбуча – це чайний гриб, який є одним із різновидів дріжджового гриба, з бактеріями. Як будь-який дріжджеподібний напій, він може викликати порушення біозу вашого внутрішнього середовища, алергійні реакції. Вживаючи комбучу, ви вносите новий мікробіом усередину свого організму. Чи це добре, чи ні? Це можна буде побачити через рік-два постійного вживання. Тому я б не дуже радила ці напої, адже вони призводять до порушення слизової та зниження імунітету, зростання патогенної мікрофлори, зокрема грибкової", – зазначила Гончарова.
Наостанок експертка висловилася щодо вживання алкоголю, зазначивши, що саме він затримує в нас обмін клітин: "Тому якщо ви хочете випити алкогольні напої, пийте їх тоді, коли ви вже "напили" гарний обсяг води, пийте його в гарній компанії, не вживайте багато. Коли ви випиваєте ковток вина, це має бути гарне вино чи просеко, ви маєте бути включені в процес, адже тоді людина багато не випиває. Також до алкогольних напоїв не варто додавати білкову їжу, їжте фрукти та овочі", – рекомендує Гончарова.