Лікарка назвала «зимові» ягоди, які підвищують імунітет та зміцнюють нервову систему
Про те, які чаї найкорисніші у холодну пору року, Укрінформу розповіла лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська.
Так, за її словами, калина, шипшина та барбарис після морозів накопичують в собі найбільшу концентрацію антиоксидантів, біологічно активних речовин, які зменшують запальні процеси, пов'язані з менш активним зимовим способом життя, хронічним стресом, зменшують руйнівні наслідки шкідливої їжі, мають антиракову дію, сприяють відновленню всіх клітин, позитивно впливають на роботу імунної та нервової систем.
Зокрема, калина дуже багата природнім, легкозасвоюваним вітаміном С, при стресах різного роду допомагає організму адаптуватися і не "зламатися". Ця ягода є джерелом кверцитину, цинку, селену, та деяких амінокислот, які впливають на синтез гормонів, зокрема, гормонів щитоподібної залози та наднирників, зменшують пошкодження кори наднирників, яке виникає при тривалому стресі. Нормалізує роботу серця, має протинабрякову та противірусну дію. За рахунок дубильних речовин, гіркот, органічних кислот - покращує травлення та засвоєння їжі.
"Калина багата пектинами та фітогстеринами. Пектини - це природній "детокс", поглинають все шкідливе та токсичне. Фітостерини запобігають утворенню атеросклеротичних "бляшок" та налипання їх на судини", - наголосила лікарка.
Своєю чергою шипшина - це майже український аналог зеленого китайського чаю, але навіть кращий.
"В ній, як і в чаї, багато різних катехінів (одного з найцінніших компонентів чаю). А ще в ній багато вітаміну С, який підтримує синтез дуже важливого білка - колагену (а це здорові судини, зменшений ризик їхніх розривів)", - уточнила експертка.
За її словами, настій із шипшини нормалізує рівень холестерину, покращує утворення та виділення жовчі, засвоєння жиророзчинних вітамінів, активує відновлення ушкоджених клітин, стимулює опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища.
"Барбарис також багатий вітаміном С, пектинами, антоціанами та каротиноїдами (тому і всі вони мають червоний колір). Містить речовину берберин, яка сповільнює розвиток атеросклерозу та утворення атеросклеротичних бляшок, живить кишечні бактерії, які виробляють протизапальні та протиракові речовини. Саме протиракова активність берберину добре вивчена (впливає на багато видів раку: меланома, лейкемія, гліобластома, рак кишечника, печінки та інші) та позитивно впливає на засвоєння глюкози, тому має антидіабетичну дію", - додала Скиталінська.
За її словами, для одержання користі достатньо жменю плодів помити, потовкти і залити гарячою водою (у приблизній пропорції 1:5), дати настоятися до охолодження води. Процідити і вживати декілька разів в день по пів склянки-склянці.
"У такому разі ви отримуватимете вітамін С протягом дня і це дуже важливо, бо вітамін С людським організмом не синтезується і не накопичується, а в період зими, стресів, підвищеного ризику застуд, вітаміну С потрібно більше, ніж в звичайному стані", - наголосила лікарка.
Особливо корисно, за її словами, випити пів склянки настою після їжі, наприклад, в якій багато простих вуглеводів та жиру (випічка, солодощі, смажена їжа з борошняними виробами). Тому що така їжа спричиняє утворення великої кількості вільних радикалів (такий стан називається постпрандіальним оксидативним стресом), які ушкоджують всі клітини організму, погіршуючи роботу. А антиоксиданти ягідних настоїв блокують вільні радикали.
Нагадаємо, раніше українцям розповіли, які вітаміни та мікроелементи допоможуть пережити зиму.